Varstvo okolja: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
dodanih 79 zlogov ,  pred 4 meseci
m
vrnitev sprememb uporabnika 46.164.23.144 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika ZimskoSonce
(ja ja)
m (vrnitev sprememb uporabnika 46.164.23.144 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika ZimskoSonce)
Oznaka: vrnitev
{{Uredi}}
 
''' Varstvo okolja ''' je dejavnost za zaščito in ohranjanje okolja. Zanimanje javnosti v zvezi z varstvom okolja se je od leta 1980 močno povečalo. Pri ozaveščanju ljudi imajo pomembno vlogo organizacije, kot so [[Greenpeace]] in Prijatelji Zemlje (Friends of the Earth). Največji svetovni okoljevarstveni problem je tanjšanje [[ozonski plašč|ozonske plasti]] zaradi delovanja [[CFC|klorfluoroogljikov (CFC)]] in [[krčenja gozdov|krčenje gozdogozdov]]. [[Učinek tople grede]] pa povzroča povečevanje ogljikovega dioksida (CO<sub>2</sub>) v atmosferi.
 
Delovanje vlad in predvsem nevladnih organizacij so vzpodbudile in ustvarile gibanje okoljske ozaveščenosti o različnih okoljskih vprašanjih.
Za ohranitev določene vrste ali bivališča razlikujemo med varstvom (preservation) in zaščito (conservation). Varstvo narave je varovanje prvotnega stanja narave( naravne dediščine).Zaščita narave je upravljanje z naravnimi viri na način, da zadovoljimo potrebe prebivalstva s potrebami živali, rastlin in zaščito vsega prebivalstva.
 
Varstvo okolja je potrebno v različnih človekovih dejavnostih. [[odpadki]], [[onesnaževanje]], izguba biotske raznovrstnosti, naseljevanje invazivnih vrst, sproščanje gensko spremenjenih organizmov in [[strupenost|strupi]], so samo nekatera vprašanja v zvezi z varstvom okolja.
 
 
 
39.143

urejanj

Navigacijski meni