Wikipedija:Preverjevalci uporabnikov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Logotip wikipedijskih preverjevalcev uporabnikov

Preverjevalci uporabnikov (angleško CheckUser) so wikipedisti, ki imajo dostop do orodij za preverjanje IP-naslovov in nekaterih drugih dnevniških zapisov o registriranih uporabnikih, z namenom zaščite pred zlorabo uporabniških pravic.

Možnosti[uredi | uredi kodo]

Preverjevalec uporabnikov lahko:

  • ugotovi, iz katerega IP-ja je prijavljen uporabnik zabeležil urejanje ali ponastavitev gesla
  • ugotovi, katera urejanja ali ponastavitve gesla je zabeležil nek IP, tudi če uporabnik ni prijavljen
  • ugotovi, ali je uporabnik poslal drugemu uporabniku e-pošto preko MediaWiki vmesnika, pri čemer je viden čas pošiljanja, zakrita pa ostajata naslovnikov e-poštni naslov in ID.

Preverjanje[uredi | uredi kodo]

Preverjanje nekega uporabnika se sme opraviti samo, če se pojavi utemeljen sum, da določen uporabnik krši pravila Wikipedije, recimo pravilo o prepovedi ustvarjanja marionetnih računov. Za preverjanje lahko zaprosi vsak uporabnik, v slovenski Wikipediji na naslovu Wikipedija:Prošnje za preverbo uporabnika.

V primeru, da wiki nima lastnih preverjevalcev, lahko zaprosi za preverjanje na Steward requests/Checkuser na Meta-Wiki, kjer bo zahtevek prevzel stevard.

Pogoji za pridobitev funkcije[uredi | uredi kodo]

Zaradi možnosti vpogleda v podatke zaupne narave mora biti po Pravilih Fundacije Wikimedija kandidat star vsaj 18 let. Status administratorja ni predpogoj za pridobitev statusa preverjevalca.

Po Pravilih na Meta-Wiki morata biti na nekem wikiju hkrati vsaj dva preverjevalca, da lahko po potrebi bdita drug nad drugim. Če kasneje eden preneha z aktivnim sodelovanjem ali zaprosi za razrešitev od funkcije ali se mu le-ta odvzame, mora skupnost nemudoma izvoliti drugega kandidata.

Kandidat je izvoljen, če na glasovanju prejme vsaj 70 do 80 % podpore in vsaj 25 do 30 glasov. Po uspešnem zaključku poda prošnjo na strani Steward requests/Permissions na Meta-Wiki, kjer stevard prevzame in nadaljuje postopek. Za uspešen zaključek mora kandidat poslati Fundaciji Wikimedia še avtentikacijo uporabnika, kar pomeni svoje resnične osebne podatke. Ti se arhivirajo in niso vpogled javnosti oziroma drugim uporabnikom.

Odvzem funkcije[uredi | uredi kodo]

Status preverjevalca se uporabniku samodejno odvzame, če je neaktiven več kot eno leto.

Seznam[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]