Alternativna tehnologija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Vetrna turbina, ena od alternativnih oblik pridobivanja energije

Alternativna tehnologija (tudi zelena tehnologija) je tehnologija, ki je prijaznejša do okolja z vidika okoljevarstva od funkcijsko enakih tehnologij, ki prevladujejo v današni praksi.

Cilj alternativne tehnologije je učinkovita raba virov v nasprotju s praksami, ki se uporabljajo danes.Glavni cilj alternativne tehnologije je povzročiti minimalno škodo v okolju, po dostopni ceni in hkrati doseči ustrezno stopnjo nadzora procesa.Ta tehnologija je zelo pomembna za države v razvoju zaradi nizke cene in enostavnega vzdrževanje.

Alternativne tehnologije so del okoljske politike za zaščito okolja. Nastajajo nekatera vprašanja ki se nanašajo na alternativne tehnologije:

 • so prektične za široko uporabo ne glede na njihovo stroškovno učinkovitost
 • ali bi širitev uporabe negativno vplivala na gospodarstvo,način življenja in okolje
 • kako uvesti hitre spremembe: z dodelovanjem subvencij ali z zakonom omejiti uporabo tehnologij, ki so škodljive okolju.
 • kakšne spremembe bi bilo treba uvesti in kako jih financirati; katera področja alternativnih tehnologij je treba uvesti.

Izraz je izumil Peter Harper, ustanovni član Centra za alternativne tehnologije, North Wales (znani kot "Quarry"), v reviji Undrecurrents v sedemdesetih.

Ta tehnologija se lahko najbolj razvije v proizvodnih industrijskih obratih v manjših regijah. Taki obrati imajo pomembno vlogo pri post-revolucionarne družbe. Organizacija kolektivnega načina življenja s popolno razvito ustrezno tehnologijo se bo izkazala kot izredno pomembna, ko pride čas temeljnih sprememb v gospodarstvu.

— P.Harper, 1970

Gibanje za alternativno tehnologijo je razvilo vizijo družbe, ki jo sestavljajo navadni ljudje, ki živijo v avtonomnih samozadostnih skupnostih (na vasi ali okolici mesta). Vrtovi z naprednimi okoljskimi rešitvami, polja z različnimi pridelki in nizko-produktivna gospodarstva, odpadne vode spremenjene v gnojila za vrtove in pridobivanje bioplina za pridobivanje energije in potrebe gospodinjstev, zgrajene sončne elektrarne, ogrevanje in pridobivanje tople vode , veter za proizvodnjo elektrike, male obrtne delavnice za proizvodnjo orodij in popravila, itd...

Nekatere alternativne tehnologije so bile v preteklosti, ali bodo v prihodnosti na široko sprejeta, zato jih ne moremo več šteti kot »alternativne« na primer uporaba vetrne elektrarne za proizvodnjo električne energije.

Med alternativne tehnologije spadajo:

 1. anaerobna razgradnja biomase (pridobivanje bioplina)
 2. kompostiranje
 3. gorivne celice z močnim oksidom kot elektroitom
 4. goriva za avtomobile razen bencina in nafte
 5. uporaba komunalnih vod
 6. uporaba fotocelic za pridobivanje električne energje s pomočjo sončne energije
 7. mehanično biološka obdelava odpadkov
 8. recikliranje
 9. vetrne elektrarne