Portal:Šah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Šáh je igra na igralni deski za dva igralca, ki premikata vsak svojih 16 šahovskih figur (eden ima bele in drugi črne), po določenih šahovskih pravilih z namenom matiranja nasprotnikovega kralja. Za igranje je potrebna šahovska tabla s 64 črno-belimi polji in komplet 32 šahovskih figur v katerem je 6 različnih figur tako po načinu premikanja, kot tudi po njihovi moči. Šahovski komplet figur vsebuje: (2 · 1) kralja, (2 · 1) dami, (2 · 2) trdnjavi, (2 · 2) lovca, (2 · 2) skakača in (2 · 8) kmetov. Igra se začne s potezo belega, ki mu sledi poteza črnega in tako izmenično naprej. Za razumevanje šahovske igre si preberite šahovska pravila.

Izbrana šahovska postavitev

Albert Einstein - Robert Oppenheimer
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1

Na šahovnici je postavitev iz igre Albert Einstein - Julius Robert Oppenheimer, kjer je Einstein dokazal, da se ni zaman družil z Laskerjem. V njegovi igri lahko vidimo dobro teoretično šahovsko podkovanost in njegov iskriv um. Gotovo bi Einstein uspel tudi kot šahist, če bi se temu posvetil. Einstein je v partiji odlično izkoristil vsako Oppenheimerjevo neprevidnost in ga kmalu prisilil k predaji. Po Oppenheimerjevi zadnji potezi 11...f6?! je Einstein odigral: 12.Dh5+ g6 13.Sxg6 hg6?! 14.Dxh8, tako je Oppenheimer izgubil trdnjavo in kmalu tudi partijo.

...arhiv izbranih postavitev

Izbrani šahovski navedki

Konj
  • Noben tiran ne more matirati svobode.
Machiavelli
  • V končnicah je kralj močna figura.
Wilhelm Steinitz
  • Med vsemi igrami zasluži samo šah, da ga časti človeški um.
Voltaire
  • Napad je duša šaha. Zmaga je cvet in sad napada.
Milan Vidmar
  • Šahovska partija je lahko raj ali pekel. Toda v tem raju je včasih hudo in v tem peklu je včasih prijetno.
Mihail Talj
  • Veliko je šahov, mat pa je samo eden.
Ruski pregovor
  • Drži ženo v šahu in glej, da se sam ne boš znašel v matu!
Balzac

Vsi šahovski navedki...

Izbrani šahist

Višvanatan Anand

Višvanatan Anand je na šahovskem FIDE veleturnirju v Mehiki premagal elitno šahovsko konkurenco, sledili so mu Vladimir Kramnik, Boris Gelfand, Peter Leko, Peter Svidler, Aleksander Morozevič, Levon Aronian in Aleksander Griščuk. Anand si je s to zmago priboril naslov svetovnega šahovskega prvaka, ki ga je prej nosil Kramnik. V nadaljevanju lahko pričakujemo dvoboj za naslednjega šahovskega prvaka med Anandom in Kramnikom, če ne bo FIDE poskrbela za ponovno presenečenje...

... arhiv izbranih šahistov

Ste vedeli, da ...

Lovec
  • ... se je zadnji inkovski kralj Atahualpa naučil igrati šah tako, da je opazoval šahovsko igro stražarjev, ki so ga stražili, ko ga je zaprl Francisco Pizarro? Zapisano je, da je kralj potem vse premagal.
  • ... je bilo nekaj metafizikov (Carroll, Crowley, Shallis, itd.) prepričanih, da je šah srednjeveška predstavitev računalniškega modela mističnega sveta ali časa, kjer si različne sile nasprotujejo. Črna in bela polja po njihovem predstavljajo dogodke zla pomešane z dobrimi. Figure so stopnje mentalnega razvoja. Kmetje predstavljajo osebe z običajnim mentalnim razvojem, ki lahko omejeno napredujejo in čakajo na morebitno razsvetlitev (promocijo v kraljico). Konj predstavlja novinca, lovec pridigarjevo moč, trdnjava trenutno moč in kralj notranji jaz ali življenjsko energijo razodeto ob smrti, odvisno kdo zmaga. Po njihovem prepričanju naj bi bil šah prvotno za štiri sodelujoče, kjer je imel vsak štiri figure in štiri kmete, kraljice pa niso bile vključene.

arhiv ste vedeli da ...

Kazalo


Nastanek in razvoj šaha

Šah kot igra se je skozi zgodovino razvijal podobno kot so se razvijale biološke vrste in nenazadnje svetovni jeziki (kar očitno velja tudi za ostale igre na deski). Spreminjanje enega ali več pravil je privedlo do nastanka nove igre. Kadar je takšna nova 'vrsta' šaha izboljšala igro je nadomestila prejšnjo.

O nastanku in razvoju šaha in šahu podobnim igram je bilo napisanega že mnogo. Ključno vprašanje pri vseh pa je kdaj in iz kje izvira šah in kako se je posledično razširil po svetu. Raziskave so bile usmerjene predvsem v dva izvora informacij: arheološke najdbe in književna gradiva. Zaradi podobnosti šahovskih različic in bioloških vrst lahko o njih razmišljamo na način, kot razmišljamo o evoluciji genoma.

Na Japonskem je zanimiv razvoj šaha šogi, kjer obstaja veliko različic te igre, z različnimi nenavadnimi poimenovanji figur in še bolj nenavadno različnimi pravili. Največja znana različica igre šogi je tai-kjoku šogi, ki so jo igrali na igralni tabli s 36 × 36 polji, kjer je sta imela igralca na začetku igre vsak po 402 figuri.

Dr Alex Robert Kraaijeveld je s filogenetično analizo petnajstih različic igre šogi, kjer je upošteval 196 morfoloških in fizioloških lastnosti (npr. premiki figurin, pravila) prišel do zaključka, da je heian šogi najstarejša različica iger šogi, tega mnenja pa so tudi japonski zgodovinarji.

Tradicionalno mnenje zgodovinarjev je, da šah izvira iz Indije v poznem 6. ali zgodnjem 7. stoletju. Vendar pa se zadnja desetletja vse bolj krepi mnenje, da šah izvira iz Kitajske. Primerjava zgodovinskih dokazov in filogenetične analize 40. šahovskih različic s celega sveta nakazuje, da šah vseeno izvira iz Indije.

Uporabne zunanje šahovske povezave