Wikipedija:Arhiv ste vedeli da ...

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Arhiv ste vedeli da ...)
Lovec
  • ... se je zadnji inkovski kralj Atahualpa naučil igrati šah tako, da je opazoval šahovsko igro stražarjev, ki so ga stražili, ko ga je zaprl Francisco Pizarro. Zapisano je, da je kralj potem vse premagal.
  • ... je bilo nekaj metafizikov (Carroll, Crowley, Shallis, itd.) prepričanih, da je šah srednjeveška predstavitev računalniškega modela mističnega sveta ali časa, kjer si različne sile nasprotujejo. Črna in bela polja po njihovem predstavljajo dogodke zla pomešane z dobrimi. Figure so stopnje mentalnega razvoja. Kmetje predstavljajo osebe z običajnim mentalnim razvojem, ki lahko omejeno napredujejo in čakajo na morebitno razsvetlitev (promocijo v kraljico). Konj predstavlja novinca, lovec pridigarjevo moč, trdnjava trenutno moč in kralj notranji jaz ali življensko energijo razodeto ob smrti, odvisno kdo zmaga. Po njihovem prepričanju naj bi bil šah prvotno za štiri sodelujoče, kjer je imel vsak štiri figure in štiri kmete, kraljice pa niso bile vključene.

Kralj
  • ... je Oscar Shapiro pridobil naslov šahovskega mojstra, ko je bil star 74 let?
  • ... so med drugo svetovno vojno vrhunski angleški šahisti Harry Golombek, Philip Stuart Milner-Barry in Conel Hugh O'Donel Alexander sodelovali pri dešifriranju kod nacističnega šifrirnega stroja Enigma?
  • ... je Benjamin Franklin napisal prvi šahovski članek objavljen v Ameriki, z naslovom Morala šaha?
  • ... je bil general britanske vojske Rahl tako zatopljen v šah, da je neodprto tajno sporočilo, ki ga je prejel od vohuna vtaknil v žep in nanj pozabil. V sporočilu je pisalo, da bo George Washington prečkal Delaware in napadel, sporočilo so našli v njegovem žepu potem, ko je sredi posledičnega boja obležal mrtev?
  • ... obstaja 8 načinov matiranja nasprotnika v dveh potezah in 355 načinov matiranja nasprotnika v treh potezah?
  • ... je bilo pravilo premika kmeta za dve polji prvič predstavljeno v Španiji leta 1280?

Dama

Kralj

Predloga:stevedelida