Nutrija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nutrija
Fosilni razpon: pozni pliocen - do danes
Nutria (Myocastor coypus) in a partially frozen river Ljubljanica.jpg
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Rodentia (glodavci)
Podred: Hystricomorpha
Nižji red: Hystricognathi
Parvordo: Caviomorpha
Družina: Myocastoridae
Ameghino, 1902
Rod: Myocastor
Kerr, 1792
Vrsta: M. coypus
Znanstveno ime
Myocastor coypus
(Molina, 1782)

Nutrija ali bobrovka (znanstveno ime Myocastor coypus) je velik rastlinojedi glodavec, edini predstavnik rodu Myocastor in družine Myocastoridae. Živi v vodi ali na obvodnih področjih, najdemo pa jo lahko v Severni in Južni Ameriki, Evropi, Afriki in Aziji. Po videzu spominja na veliko podgano; odrasle živali tehtajo med 5 in 9 kg ter merijo od 40 do 60 cm v dolžino brez repa, ta meri dodatnih 30 do 45 cm. Nutrije imajo grobo dlako temno rjave barve s svetlim predelom okrog smrčka. Najlaže jih je prepoznati po živo oranžnih sekalcih in plavalni kožici na zadnjih nogah.

Lobanja nutrije

Nutrija je podobna pižmovki, od katere se na pogled loči predvsem po tem, da je večja in ima okrogel rep ter po tipičnih sekalcih oranžne barve.

Vrsta izvira iz zmernih predelov Južne Amerike, kjer so jo zaradi lova z namenom pridobivanja kožuha skoraj iztrebili. Zato je konec 19. stoletja nastalo več farm nutrij, najprej v Argentini, kasneje pa tudi v Severni Ameriki, Evropi in Aziji. Živali, ki so ušle s teh farm, so se pričele v novem okolju uspešno razmnoževati in postale marsikje nadloga, saj zaradi agresivnosti še danes izrivajo avtohtone vrste, uničujejo obrežno rastlinje in povzročajo škodo na zgradbah. Nutrijo zato na teh območjih obravnavamo kot invazivno vrsto in v več državah so bile tarča obsežnih programov iztrebljanja.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Lessa, E., Ojeda, R., Bidau, C. & Emmons, L. (2008). Myocastor coypus . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2008. IUCN 2008. Pridobljeno: 6 January 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]