Preiskovalna komisija Državnega zbora Republike Slovenije o vpletenosti in odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z najdbo orožja na mariborskem letališču ter v zvezi z opremo in orožjem v skladišču Ložnica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Mogetova komisija)

Preiskovalna komisija Državnega zbora Republike Slovenije o vpletenosti in odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z najdbo orožja na mariborskem letališču ter v zvezi z opremo in orožjem v skladišču Ložnica (tudi Mogetova komisija) je bila preiskovalna komisija, ki je delovala v mandatu prvega Državnega zbora Republike Slovenije.

Ta parlamentarna preiskovalna komisija je bila ustanovljena v začetku leta 1999. Njen predsednik je bil Rudolf Moge. Namen preiskave je bil ugotoviti, ali in v kakšni meri so v nezakonito trgovanje z orožjem vpleteni nosilci javnih funkcij.[1] Junija 2020 se je namen preiskave razširil na ugotavljanje, ali in v kakšni meri so v nezakonito trgovanje z orožjem na in preko ozemlja Republike Slovenije v obdobju 1991–1993 vpleteni nosilci javnih funkcij.[2]

Povod zanjo sta bili brniška orožarska afera in afera Ložnica.

Preiskovalna komisija je zbrala bogato dokumentacijo, ki jo je kasneje uporabljala tudi Cviklova komisija.

Sestava[uredi | uredi kodo]

Preiskovalna skupina je imela prvotno 7 članov:

Med delovanjem komisije je prišlo do sprememb v članstvu: 14. julija 2020 se s seznama članov komisije črta Lojze Peterle (SKD), za člana se imenuje Rafael Kužnik (SNS), Polonca Dobrajc pa izstopi iz SNS in v komisiji nastopa kot samostojna poslanka.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Odredba za parlamentarno preiskavo o vpletenosti in odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z najdbo orožja na mariborskem letališču ter v zvezi z opremo in orožjem v skladišču Ložnica«. Uradni list RS, št. 4. 22. januar 1999. Pridobljeno 1. maja 2022.
  2. »Odreditev razširitve parlamentarne preiskave o vpletenosti in odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z najdbo orožja na mariborskem letališču ter z opremo in orožjem v skladišču Ložnica«. Uradni list RS, št. 62. 7. julij 2000. Pridobljeno 1. maja 2022.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]