Afera Depala vas

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Afera Depala vas (tudi afera Smolnikar) je bila politična afera v Sloveniji, ki je izbruhnila leta 1994.

Povod za afero je bila aretacija tajnega policijskega sodelavca Milana Smolnikarja 20. marca 1994 v Depali vasi pri Domžalah; aretacijo so izvedli štirje pripadniki Slovenske vojske Darko Njavro, Robert Suhadolnik (pripadnika 1. specialne brigade MORiS), Simon Krejan in Andrej Podbregar (pripadnika VOMO). Kot utemeljitev aretacije je bilo navedeno dejstvo, da je Smolnikar ukradel oz. imel v lasti zaupne dokumente iz Ministrstva za obrambo (kratica MORS), ki jih je pridobil nezakonito v sklopu službe na Ministrstvu za notranje zadeve; ob aretaciji so v njegovem avtomobilu odkrili sporne dokumente, ki naj bi dokazovali pripravo državnega udara obrambnega ministrstva. Kasneje se je izkazalo, da so bili dokumenti načrtno ponarejeni, da bi sodelavci MORS prišli na sled Smolnikarjevim sodelavcem.

Kmalu zatem se je začela afera, ki je temeljila na protestih, da so vojaške osebe aretirale civilno osebo na civilnem prostoru in da so ga »aretirali na grozovit in protipraven način«. Zaradi afere je takratni predsednik vlade, Janez Drnovšek, podal predlog za razrešitev takratnega ministra za obrambo, Janeza Janše; predlog je podprl državni zbor in Janša je bil razrešen.

Vsi štirje pripadniki Slovenske vojske so bili posledično kazensko ovadeni. Sodni epilog je afera doživela šele julija 2003, ko je sodišče oprostilo vse štiri, z obrazložitvijo, da način odvzema prostosti ni bil »grozovit«, samo dejanje protipravnega odvzema prostosti »na negrozovit način« pa je že zastaralo. Obtoženci so se z oprostitvijo strinjali, na to obrazložitev pa so se pritožili, a je zadeva 20. marca 2004 (po desetih letih) absolutno zastarala in primer se je končal brez pravnomočne sodbe.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]