Afera Depala vas

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Afera Depala vas (tudi afera Smolnikar) je bila politična afera v Sloveniji, ki je izbruhnila leta 1994 v Depali vasi z aretacijo Milana Smolnikarja, ki je zbiral informacije o Ministrstvu za obrambo (MORS).

Povod za afero je bila aretacija tajnega policijskega sodelavca Smolnikarja 20. marca 1994 v Depali vasi pri Domžalah. Aretacijo so izvedli štirje pripadniki Slovenske vojske, vsi pooblaščene uradne osebe: Darko Njavro, Robert Suhadolnik (pripadnika 1. specialne brigade MORiS), Simon Krejan in Andrej Podbregar (pripadnika VOMO). Smolnikarja so aretirali v Depali vasi in ga med aretacijo huje telesno poškodovali. Kot utemeljitev aretacije je bilo navedeno dejstvo, da je Smolnikar zbiral zaupne informacije in imel v lasti zaupne dokumente MORS. Smolnikar je namreč prek svojega »špiclja« Mitje Kunstlja, pridobival različne dokumente MORS, ki so bili kasneje objavljeni v Mladini in Nedeljskem dnevniku. Zaradi nezakonitih nočnih vaj pod imenom "MANEVER", ki jih je podpisal Tone Krkovič in predvidevanja, da se v Sloveniji pripravlja državni udar, je policija začela zbirati informacije o delovanju MORS. Po aretaciji so na račun obrambnega ministra Janeza Janše letele obtožbe o prekoračitvi pooblastil zaradi aretacije »civilista«. Zaradi tega je bila ustanovljena komisija Državnega zbora za preiskavo afere Depala vas, ki jo je vodil pravnik France Bučar ter skupna komisija na Obrambnem in Notranjem ministrstvu. Slednja je ugotovila, da je prišlo do prekoračenja pooblastil, saj vojska ni imela pooblastil poseči v civilno sfero, na podlagi česar je takratni predsednik vlade Janez Drnovšek podal predlog za razrešitev takratnega ministra za obrambo Janeza Janše. Predlog je podprl državni zbor in Janša je bil razrešen. Istočasno so se začeli protesti v podporo odstavljenemu obrambnemu ministru Janši. Na Kongresnem trgu se je večkrat zbrala več kot 30.000 glava množica ljudi. Od afere Depala vas je v Sloveniji razvidna delitev na t.i. »pomladne stranke« in »stranke tranzicijske levice«. Z obtožbo, da so vojaške osebe aretirale civilno osebo na civilnem prostoru in da so ga »aretirali na grozovit in protipraven način«, so bili vsi štirje pripadniki Slovenske vojske posledično kazensko ovadeni. Sodni epilog je afera doživela šele julija 2003, ko je sodišče oprostilo vse štiri, z obrazložitvijo, da način odvzema prostosti ni bil »grozovit«, samo dejanje protipravnega odvzema prostosti »na negrozovit način« pa je že zastaralo. Obdolženci so se pritožili na razsodbo zaradi nezakonite in nepravilne obrazložitve. Višje sodišče je oprostilno sodbo potrdilo, tudi glede pravne podlage za oprostitev, ki so ji obdolženci ugovarjali, je pa obdolžencem pritrdilo, da obrazložitev ni bila povsem pravilna.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Afera Depala vas - 24ur.com
  • Cvetek, Olga (20. 3. 2004). "Zadeva Depala vas absolutno zastarala". Delo. Pridobljeno dne 28. 2. 2006.
  • Rus - Furlan, Mojca (15. 4. 2004). "Potrjena oprostilna sodba v zadevi Depala vas". Dnevnik. Pridobljeno dne 20. 3. 2018.
  • Desant na ministrstvo - https://www.mladina.si/92437/desant-na-ministrstvo/
  • https://www.dnevnik.si/79850
  • https://www.youtube.com/watch?v=Dn2Jrr3_L2Q

Glej tudi[uredi | uredi kodo]