Ferrari

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ferrari S.p.A.
Scuderia Ferrari Logo.png
Tip Podružnica
Panoga Avtomobilska industrija
Ustanovitev 1947
Ustanovitelj(i) Enzo Ferrari
Sedež Zastava Italije Maranello Italija
Ključni ljudje Luca di Montezemolo, Direktor Ferrari S.p.A
Amedeo Felisa, CEO, Ferrari S.p.A
Piero Ferrari, Podpredsednik Ferrari S.p.A
Produkti Ekskluzivni avtomobili
Čisti dobiček 244,000,000 € (2012)
Krovno podjetje Fiat S.p.A.
Spletna stran www.ferrari.com

Ferrari S.p.A. je italijansko podjetje, ki proizvaja športne avtomobile v mestu Maranell v Italiji. Ustanovitelj podjetja je leta 1929 bil Enzo Ferrari, ki ga je poimenoval Scuderia Ferrari. Sprva je bilo podjetje usmerjeno v izdelavo dirkalnih avtomobilov. Sponzoriralo je voznike in proizvajalce dirkalnih avtomobilov, preden se je usmerilo v proizvodnjo športnih avtomobilov za cestno uporabo leta 1947 kot Ferrari S.p.A.. Podjetje ima v lasti tudi zasebno dirkalno stezo Fiorano Circuit.

Ferrari Enzo. Oljna slika Enzo Ferrari od Tamás Kádár, 2007.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 1929 Enzo Ferrari ustanovi podjetje Scuderia Ferrari, ki je bilo le približek današnjemu podjetju. Sprva je bilo podjetje namenjeno sponzoriranju voznikov amaterjev v dirkaškem svetu. 1943 leta se je Ferrarijeva proizvodnja preselila v Maranello, kjer se nahaja še danes. Leto pozneje je bila tovarna porušena med bombnim napadom v 2. svetovni vojni, vendar je bila naslednje leto že obnovjena. Pravi začetek Ferrarija je bilo leto 1947. Takrat so izdali prvi cestni avtomobil Ferrari 125 Sport. Poganjal ga je 1,5 litrski V12 motor. Prvo Grand Prix lovoriko je za Ferrari leta 1951 osvojil Froilán González, leto pozneje pa je v njihovem vozilu Alberto Ascari osvojil naslov svetovnega prvaka.

Leta 1969 je podjetje Fiat kupilo 50% delež podjetja Ferrari, kar je pripomoglu k hitrejšemu razvoju podjetja. Proizvajati so začeli več različnih modelov, zgradili so se dodatni objekti za proizvodnjo. 5 let pozneje se je njihovi dirkaški ekipi pridružil legendarni Niki Lauda. 1987 leta je bil javnosti predstavljen zadnji izdelek (Ferrari F40) pod vodstvom Enza Ferrarija, ki je naslednje leto preminil. Njegovo mesto je prevzel Luca Cordero di Montezemolo, ki še je danes na čelu podjetja. Pred sezono 1996 je Ferrari ponovno zaposlil novega voznika dirkalnih avtomobil, ki se je, tako kot Niki Lauda zapisal v zgodovino kot eden izmed najboljših voznikov. Za 30 milijonov letne plače so zaposlili Michael Schumacherja.

Lastništvo podjetja se je ponovno spremenilo 2008 leta, ko je dodatni 25% delež kupil Fiat, ki ima v celoti 85% delež podjetja. 5% delež pripada podjetju Mubdala Development Company. To je podjetje, ki je delno sofinanciralo izgradnjo Ferrarijevega parka v Abu Dhabiju. Preostalih 10% pa je v lasti drugega sina Enza, Pierra Ferrarija.

Logotip[uredi | uredi kodo]

Uradni simbol podjetja predstavlja poskočni konj črne barve (Cavallino rampante) na rumeni podlagi. Na vrhu so dodane še barve italijanske zastave (zelena, bela in rdeča), pod konjem pa začetnici podjetja S in F (Scuderia Ferrari).

Ferrarijev park[uredi | uredi kodo]

Je Ferrarijev zabaviščni park, ki se nahaja v Abu Dhabiju. Zgrajen je na 200.000 m2 (2.200.000 sq ft) in je v celoti pokrit s streho. V višino meri 50 metrov in s celotnim obsegom 2200 metrov. Odprli so ga 4. novembra 2010. Park vsebuje mnogo različnih atrakcij med katerimi so tudi avtošola za otroke, G-Force, stolp, ki izstreli uporabnika 65 metrov nad stavbo ter Racing Legends kar je interaktivna predstava pomembnih dogodkov v Ferrarjevi zgodovini.

Zanimiva dejstva[uredi | uredi kodo]

  • Celotna površina objekta je tako velika, da lahko z nijm pokrijemo 7 nogometnih igrišč.
  • Na strehi objekta je narisan največji Ferrarijev logotip, ki v dolžino meri 65 metrov.
  • Streho objekta prekriva tolika aluminija, da bi z njim lahko pokrili 16 750 Ferrarijevih vozil.
  • Za izgradnjo konstrukcije so potrebovali 12 370 ton železa, med tem ko je Eifflov stolp za konstrukcijo potreboval "samo 7000 ton."

Finance[uredi | uredi kodo]

V letu 2011 je podjetje prodalo 7.195 vozil, leto pozneje pa doseglo rekordno prodajo, ko so prodali 7.318 vozil. V ZDA in Kanado so dostavili 2.058 vozil, v Veliko Britanijo 673, 375 v Švico, in v Nemčijo 750, s čimer je Nemčija postala postala glavni trg v Evropi. V Italijo so dostavili 318 vozil, v Afriko in na bližnji vzhod 556 vozil ter na Kitajsko in Japonsko skupno 1.086 vozil. V letu 2012 so v raziskave in razvoj podjetja namenili 324,3 milijona evrov.

Modeli cestnih avtomobilov[uredi | uredi kodo]

Trenutno Ferrari proizvaja 6 različnih modelov.

Ferrari California Ferrari 458 Italia Ferrari 458 Spider
Ferrari FF Ferrari F12 berlinetta LaFerrari

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Spletne strani:

Glej tudi[uredi | uredi kodo]