Pojdi na vsebino

Ebenovec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ebenovec

Cvet Diospyros kaki
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Ericales (vresovci)
Družina: Ebenaceae (ebenovke)
Rod: Diospyros
L.[1]
Raznolikost
ok. 750 vrst
Tipska vrsta
Diospyros lotus
L.
Sinonimi
 • Cargillia R.Br.
 • Cavanillea Desr.
 • Ebenus Kuntze (nom. illeg.)
 • Embryopteris Gaertn.
 • Guaiacana Duhamel (nom. illeg.)
 • Idesia Scop.
 • Maba J.R.Forst. & G.Forst.
 • Mabola Raf.
 • Macreightia A.DC.
 • Noltia Thonn.
 • Paralea Aubl.
 • Pimia Seem.
 • Rhaphidanthe Hiern ex Gürke
 • Ropourea Aubl.
 • Royena L.
 • Tetraclis Hiern

Ebenovec (znanstveno ime Diospyros) je rod 700 vrst listnatih in zimzelenih dreves in grmovnic. Večina vrst je domorodnih v tropih in le nekatere vrste segajo tudi v regije z zmernim podnebjem. Posamezne vrste, ki so cenjene zaradi trdega, težkega in temnega lesa, so splošno znane kot ebenovinasta drevesa, medtem ko so druge cenjene zaradi svojih sadežev in znane kot drevesa kaki drevesa. Nekatere so uporabne kot okrasne rastline, mnoge pa so lokalnega ekološkega pomena. Vrste tega rodu so na splošno dvodomne, z ločenimi moškimi in ženskimi rastlinami.[2]

Taksonomija in etimologija[uredi | uredi kodo]

Generično ime Diospyros izhaja iz latinskega imena za kavkaški kaki (D. lotus), ki izhaja iz grškega διόσπυρος : dióspyros, iz diós (Διός) in pyrós (πῡρός). Grško ime dobesedno pomeni »Zevsova pšenica«, bolj splošno pa pomeni »božanska hrana« ali »božanski sadež«.[3][4]

Rod je velik in število vrst je bilo ocenjeno različno, odvisno od datuma vira. Seznam kraljevih botaničnih vrtov v Kewu vsebuje več kot 1000 vnosov, vključno s sinonimi in predmeti z nizko stopnjo zaupanja. Več kot 700 vrst je označenih z visoko stopnjo zaupanja.[5]

Najstarejši fosili iz rodu segajo v eocen, kar kaže, da je bil Diospyros v tem času široko razširjen po severni polobli.[6]

Kemotaksonomija[uredi | uredi kodo]

Dokazano je, da listi Diospyros blancoi vsebujejo izoarborinol metil eter (imenovan tudi cilindrin) in maščobne estre α- in β-amirina.[7] Tako izoarborinol metil eter kot mešanica amirina sta pokazali protimikrobno delovanje proti Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Staphylococcus aureus in Trichophyton interdigitale. Protivnetne in analgetične lastnosti so bile dokazane tudi za izolirano mešanico amirina.

Ekologija[uredi | uredi kodo]

Vrste Diospyros so pomembna in vpadljiva drevesa v številnih njihovih domačih ekosistemih, kot so nižinski suhi gozdovi nekdanjega Maui Nuija na Havajih,[8] kaspijski hirkanski mešani gozdovi, suhi listopadni gozdovi Katiar–Gir, deževni gozdovi otočja Louisiade, nižinski gozdovi Madagaskarja, suhi listnati gozdovi doline reke Narmada, sklerofitna vegetacija Nove Kaledonije,[9] mangrove Nove Gvineje ali gorski deževni gozdovi jugozahodnih Gatov. Zeleni sadeži so bogati s tanini, zato se jih večina rastlinojedih živali izogiba; ko dozorijo, pa jih nestrpno pojedo številne živali, kot je redka adersov duiker (Cephalophus adersi).

Listje uporabljajo kot hrano ličinke številnih vrst Lepidoptera.

Uporaba pri ljudeh[uredi | uredi kodo]

Ebenovinski jivari pri sitarju

Rod vključuje več komercialno pomembnih rastlin, bodisi zaradi užitnega sadja (kaki) bodisi zaradi lesa (ebenovina). Slednji se v trgovini delijo v dve skupini: čista črna ebenovina (zlasti iz D. ebenum, pa tudi več drugih vrst) in progasta ebenovina ali les kalamandra (iz D. celebica, D. mun in drugih). Večina vrst v rodu proizvede malo ali nič tega črnega lesa ebenovine; njihov trd les (npr. ameriškega kakija, D. virginiana) se lahko še vedno uporablja bolj omejeno.

Listi ebenovine Coromandel (D. melanoxylon) se uporabljajo za zvijanje južnoazijskih beedi cigaret. V zeliščarstvu se uporablja več vrst, D. leucomelas pa daje vsestransko medicinsko spojino betulinsko kislino. Izvlečki iz rastlin Diospyros so bili predlagani tudi kot novo protivirusno zdravljenje.[10] Čeprav čebele nimajo ključne vloge opraševalcev, je Diospyros v nasadih lahko uporaben kot medovite rastline. D. mollis, lokalno znan kot mặc nưa, se v Vietnamu uporablja za barvanje znamenite črne svile lãnh Mỹ A iz okrožja Tân Châu.

Spoštovanje teh dreves v njihovem domačem območju se odraža v njihovi uporabi kot cvetličnih emblemov. V Indoneziji je D. celebica (makassarska ebenovina, lokalno znana kot eboni) provincialno drevo osrednjega Sulavezija, medtem ko je ajan kelicung (D. macrophylla) drevo zahodne Nusa Tenggara. Emblem japonskega otoka Išigaki je Yaeyama kokutan (D. ferrea). Zlato jabolko (Diospyros decandra), v vietnamščini imenovano Trái thị, je drevo v basni Tấm Cám. Je tudi provincialno drevo v provincah Čantaburi in Nakon Patom na Tajskem, medtem ko je črno-bela ebenovina (D. malabarica) v provinci Ang Thong. Ime tajskega okrožja Amphoe Tha Tako dobesedno pomeni »okrožje pomola Diospyros«, slednje je priljubljeno lokalno zbirališče.

Užitnost[uredi | uredi kodo]

Kaki je ime za drevo in užitne vrste sadežev drevesnih rastlin iz tega rodu. Sadeži številnih vrst niso užitni za ljudi, naslednje vrste pa dajejo užitne sadeže:

 • Diospyros kaki, najbolj razširjena vrsta kakija izvira iz Kitajske. Drevo ima široke, trde liste, ki pozimi odpadejo. V kitajščini ga imenujejo shizi (柿子), v japonščini pa kaki (柿).
 • Diospyros lotus je doma v jugozahodni Aziji in v južni Evropi. Sadež je bil cenjen v stari Perziji in Grčiji. Grki so ga imenovali naravna sladica, sicer pa kaki v splošnem v grščini imenujejo lotós (Λωτός).
 • Diospyros virginiana je doma na vzhodu Severne Amerike. Sadež ima več koristnih sestavin kot najpogostejši kitajski oz. japonski kaki (Diospyros kaki): vitamin C, kalcij, železo in kalij. Les drevesa je podoben ebonovini in ga uporabljajo kot nadomestek, na primer v glasbilih.
 • Diospyros digyna ali črni kaki je doma v Mehiki. Sadež ima zeleno lupino in belo meso, ki pa počrni, ko sadež dozori.
 • Diospyros discolor je doma na Filipinih. Zrel sadež je živo rdeč.
 • Diospyros peregrina je počasi rastoče drevo iz Zahodne Bengalije. Ni tako okusen kot druge vrste kakija in ga bolj cenijo zaradi zdravilnih lastnosti kot zaradi okusa.

Izbrane vrste[uredi | uredi kodo]

Diospyros buxifolia listi
Diospyros celebica les
Zlato jabolko (D. decandra) sadež
Diospyros discolor v Centralnem Luzonu, Filipini
Diospyros geminata list in mlad sadež

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. »Genus: Diospyros L.«. Germplasm Resources Information Network (GRIN) [Online Database]. United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, Beltsville, Maryland. 28. april 1998. Pridobljeno 15. septembra 2016.
 2. Akagi, Takashi; Kajita, Kei; Kibe, Takanori; Morimura, Haruka; Tsujimoto, Tomoyuki; Nishiyama, Soichiro; Kawai, Takashi; Yamane, Hisayo; Tao, Ryutaro (2013). »Development of Molecular Markers Associated with Sexuality in Diospyros lotus L. and Their Application in D. kaki Thunb«. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science. 83 (3): 214–221. doi:10.2503/jjshs1.CH-109.
 3. Jaeger, Edmund Carroll (1959). A source-book of biological names and terms. Springfield, IL: Thomas. ISBN 0398061793.
 4. Tice, John. H. "Essay on the Diospyros virginiana" Annual report / Missouri State Horticultural Society 1864.
 5. »Diospyros«. The Plant List. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. marca 2021. Pridobljeno 3. februarja 2014.
 6. Denk, Thomas; Bouchal, Johannes M. (3. julij 2021). »Dispersed pollen and calyx remains of Diospyros (Ebenaceae) from the middle Miocene "Plant beds" of Søby, Denmark«. GFF (v angleščini). 143 (2–3): 292–304. doi:10.1080/11035897.2021.1907443. ISSN 1103-5897. S2CID 237648462.
 7. Ragasa, CY, Puno, MR, Sengson, JMA, Shen, CC, Rideout, JA, Raga, DD (november 2009). »Bioactive triterpenes from Diospyros blancoi«. Natural Product Research. 23 (13): 1252–58. doi:10.1080/14786410902951054. PMID 19731144. S2CID 205836127.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava) Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)
 8. The Nature Conservancy – Hawaiʻi Operating Unit (Marec 2004). »Kānepuʻu Preserve Lānaʻi, Hawaiʻi Long-Range Management Plan Fiscal Years 2005–2010« (PDF). Hawaii Department of Land & Natural Resources Natural Area Partnership Program: 3. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 16. junija 2011. Pridobljeno 9. aprila 2009. {{navedi časopis}}: Sklic journal potrebuje|journal= (pomoč)
 9. Paun, Ovidiu; Turner, Barbara; Trucchi, Emiliano; Munzinger, Jérôme; Chase, Mark W.; Samuel, Rosabelle (Marec 2016). »Processes Driving the Adaptive Radiation of a Tropical Tree ( Diospyros , Ebenaceae) in New Caledonia, a Biodiversity Hotspot«. Systematic Biology. 65 (2): 212–227. doi:10.1093/sysbio/syv076. ISSN 1063-5157. PMC 4748748. PMID 26430059.
 10. »Antiviral Agent and Antiviral Composition«.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]