Ebenovec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ebenovec
Persimmon-oliv2.jpg
Sadež kaki, cel in v dveh prerezih
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Ericales (vresovci)
Družina: Ebenaceae (ebenovke)
Rod: Diospyros
L.
Tipska vrsta
Diospyros lotus
L.

Ebenovec (znanstveno ime Diospyros) je rod 450–500 vrst listnatih in zimzelenih dreves in grmov. Večina vrst je domorodnih v tropih in le nekatere vrste segajo tudi v regije z zmernim podnebjem. Odvisno od njihove narave so posamezne vrste poznane kot ebenovinasta ali kot kaki drevesa. Nekatera so cenjena zaradi svojega težkega, trdega lesa, nekatere pa zaradi svojih sadežev.

Kaki je ime za drevo in užitne vrste sadežev drevesnih rastlin iz tega rodu. Sadeži številnih vrst niso užitni za ljudi, naslednje vrste pa dajejo užitne sadeže:

  • Diospyros kaki, najbolj razširjena vrsta kakija izvira iz Kitajske. Drevo ima široke, trde liste, ki pozimi odpadejo. V kitajščini ga imenujejo shizi (柿子), v japonščini pa kaki (柿).
  • Diospyros lotus je doma v jugozahodni Aziji in v južni Evropi. Sadež je bil cenjen v stari Perziji in Grčiji. Grki so ga imenovali naravna sladica, sicer pa kaki v splošnem v grščini imenujejo lotós (Λωτός).
  • Diospyros virginiana je doma na vzhodu Severne Amerike. Sadež ima več koristnih sestavin kot najpogostejši kitajski oz. japonski kaki (Diospyros kaki): vitamin C, kalcij, železo in kalij. Les drevesa je podoben ebonovini in ga uporabljajo kot nadomestek, na primer v glasbilih.
  • Diospyros digyna ali črni kaki je doma v Mehiki. Sadež ima zeleno lupino in belo meso, ki pa počrni, ko sadež dozori.
  • Diospyros discolor je doma na Filipinih. Zrel sadež je živo rdeč.
  • Diospyros peregrina je počasi rastoče drevo iz Zahodne Bengalije. Ni tako okusen kot druge vrste kakija in ga bolj cenijo zaradi zdravilnih lastnosti kot zaradi okusa.