Darej II.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Darej II.
Veliki kralj Perzije
Faraon Egipta
Grobnica Dareja II. v Naqsh-e Rustamu
Grobnica Dareja II. v Naqsh-e Rustamu
Kralj Perzije in Faraon Egipta
Vladanje423–404 pr. n. št.
PredhodnikSogdijan
NaslednikArtakserks II kot kralj Perzije
Amirtej kot faraon Egipta
Rojstvo475 pr. n. št.
Perzija[d]
Smrt404 pr. n. št.[1]
Babilon
ZakonecParisatis
PotomciArtakserks II.
Kir Mlajši
Ostan
RodbinaAhemenidska dinastija
OčeArtakserks I.
MatiKozmartindena Babilonska

Darej II. (perzijsko داريوش دوم‎‎, Dārayavahuš, Milostljiv, grško starogrško Δαρεῖος, Dareios) je bil od leta 423 do 404[2] ali 405 pr. n. št.[3] kralj perzijskega Ahemenidskega cesarstva, * 475 pr. n. št., † 404 pr. n. št.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Kralja Artakserksa I. je po smrti 25. decembra 424 pr. n. št. nasledil sin Kserks II. Po mesecu in pol vladanja ga je umoril starejši brat Sogdijan (ali Secidijan). Njegov nezakonski polbrat Ohus, satrap Hikarnije, se je Sogdijanu uprl in ga po kratkem spopadu ubil in zatrl izdajstvo svojega brata Arsitesa, ki ga je hotel umoriti. Ohus se je preimenoval v Dareja. Grški viri ga pogosto imenujejo Darej NothosPankrt. V številnih babilonskih tablicah iz Nipurja nista omenjena niti Kserkses niti Sogdijan. Dareju II. neposredno sledi Artakserks II.[2]

O vladavini Dareja II. je malo znanega. Ksenofont ga omenja v uporu Medijcev leta 409 pr. n. št. Zgleda, da je bil precej odvisen od svoje žene Parisatis. Ktezij v nekaj odlomkih omenja nekaj haremskih spletk, v katerih je Darej igral nečastno vlogo.[2]

Dokler je bila moč Aten nedotaknjena, se Darej ni vmešaval v grške zadeve. Ko so Atene leta 413 pr. n. št. podprle upor Amorga v Kariji, se je Darej na dogodek ni odzval. Ukrepal je šele potem, ko so Atene istega leta v bitki pri Sirakuzah doživele polom. Maloazijskima satrapoma Tisafernu in Farnabazu je ukazal, naj izterjata zapadle davke grških mest in začel vojno z Atenami. Satrapa sta njegovo moč okrepila s sklenitvijo zavezništva s Sparto. Darej je leta 408 v Malo Azijo poslal svojega sina Kira Mlajšega z nalogo, da z vso silo izpelje vojno z Grki.

Smrt[uredi | uredi kodo]

Derej II. je po devetnajst letih vladavine leta 404 pr. n. št. umrl. Na prestolu ga je nasledil sin Artakserks II. [2]

Otroci[uredi | uredi kodo]

Darej se je še pred prihodom na prestol poročil z Gobrijasovo hčerko, s katero je imel štiri sinove. Eden od njih je imel sina Artabazana, ki je v drugi polovici 3. stoletja pr. n. št. služil medijskemu kralju Atropatenu.[4][5][6]

S svojo polsestro Parisatis je imel

  • Artakserksa II.
  • Kira Mlajšega
  • Oksatresa (Oksendaresa ali Oksendrasa)
  • Artakserksa
  • Ostana
  • Amestris, poročeno s Terituhmesm in zatem z Artakserksom II.
  • in sedem neimenovanih otrok

Z drugimi ženami je imel

  • Artosta
  • neimenovanega sina, satrapa Medije leta 401 pr. n. št.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Любкер Ф. Darius // Реальный словарь классических древностей по ЛюбкеруSankt Peterburg.: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 372-373.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Eduard Meyer. (1911). Darius. Encyclopædia Britannica. 7 (11. izdaja.). Cambridge University Press. Str. 833.
  3. Brill's New Pauly. Darius.
  4. Artabazanes. Encyclopedia Iranica.
  5. García Sánchez, M (2005). La figura del sucesor del Gran Rey en la Persia Aqueménida. V V. Troncoso (ur.). Anejos Gerión 9, La figura del sucesor en las monarquías de época helenística.
  6. Hallock, R (1985). The evidence of the Persepolis Tablets. V Gershevitch (ur.) The Cambridge History of Iran 2: 591.
Darej II.
Rojen: 475 pr. n. št. Umrl: 404 pr. n. št.
Predhodnik: 
Sogdijan
Veliki kralj Perzije
423–404 pr. n. št.
Naslednik: 
Artakserks II.
Faraon Egipta
423–404 pr. n. št.
Naslednik: 
Amirtej