Casterman

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Casterman
Matično podjetjeFlammarion
Ustanovitev1780; 1934 kot založnik stripov
UstanoviteljDonat-Joseph Casterman
Država nastankaBelgija
Sedež podjetjaTournai
Ključni ljudjeLouis-Robert Casterman
Vrste publikacijStripi, otroška literatura
ZnamkaSakka
Spletna stranwww.casterman.com

Casterman je založnik francosko-belgijskih stripov, specializiran za stripe in otroško literaturo . Podjetje ima sedež v Bruslju v Belgiji.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Podjetje je leta 1780 ustanovil Donat-Joseph Casterman, urednik in prodajalec knjig iz Tournaija. [1] Casterman je bil prvotno tiskarna in založba . Leta 1934 je Casterman prevzel izdajo Le Petit Vingtième za objavo knjig Tintinovih pustolovščin, od četrte knjige serije, Faraonove cigare . Od leta 1942 je Casterman objavljal predelane različice in barvne različice prejšnjih knjig Tintina.

Okrepljen z uspehom Hergéjevih stripov, je kmalu zatem Casterman predlagal novo serijo z novimi avtorji, kot so Jacques Martin, François Craenhals in C. & V. Hansen . Od leta 1954 je Casterman objavljal tudi knjige za otroke, vključno z uspešnimi knjigami Martine Marcela Marlierja in knjigami Kadet-Rama, ki jih je napisal Alain Gree.

Casterman, ki se želi pritožiti na bolj zrel trg, se je leta 1973 odločil, da bo objavil prve albume Corto Maltese italijanskega avtorja Huga Pratta . Poleg tega je Casterman leta 1978 ustanovil svojo mesečno revijo A Suivre, ki naj bi vplivala na oživitev stripa v osemdesetih letih. Casterman je leta 1997 prenehal objavljati A Suivre .

Casterman je zdaj del Groupe Flammarion .

Castermanove serije mang izidejo pod odtisom Sakka .

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Bocquet, José-Louis, and Fromental, Jean-Luc. The Adventures of Hergé (Drawn and Quarterly, 2011).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]