Arikbek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Arikbek
Portret
Rojstvo1219
Smrt1266
DržavljanstvoFlag of the Mongol Empire.svg Mongolsko cesarstvo
Poklickan
PodpisSignature of Ariq Böke.png

Arikbek (mongolsko Аригбөх), † 1266 je bil najmlajši Tolujev sin in Džingiskanov vnuk in upravičenec do mongolskega prestola. Njegovi bratje so bili Mongke, Hulegu in Kublajkan. Včasih se omenja tudi kot veliki kan (kagan).

Zgodnja leta[uredi | uredi kodo]

V mladosti se je kot opazovalec udeležil kurultajev, na katerih sta bila za velikega kana izvoljena njegov stric Ögedej in njegov naslednik Gujuk. Arikbekov položaj med Džingisidi se je močno okrepil po letu 1250, ko je bil za velikega kana izvoljen njegov starejši brat Mongke. Znan je tudi po tem, da je bil naklonjen krščanstvu, kar potrjujejo zapisi frančiškana Guillauma de Rubroucka, odposlanca francoskega kralja Ludvika IX..

Borba za nasledstvo[uredi | uredi kodo]

Veliki kan[uredi | uredi kodo]

Leta 1258 se je Mongke kan odpravil na vojni pohod proti južni Kitajski in vse zadeve v domovini prepustil Arikbeku. Naslednje leto je Mongke umrl. Ker je bil Arikbek takret vladar Mongolije in ker je bil Kublaj takrat na Kitajskem na vojnem pohodu proti Južnim Songom, je poskusil samega sebe ustoličiti za velikega kana. Ko je Kublaj izvedel za njegov načrt, je prekinil vojni pohod in bil aprila 1260 izvoljen za kana.

Arikbek je imel še vedno veliko pristašev, med katerimi so bili njegovi sinovi, Mongkejeva vdova, knezi iz Zlate horde in vplivni ministri, ki so ga na kurultaju v Karakorumu izvolili za Kublaju rivalskega kana. Pridružili so se mu Turguti iz njegove osebne garde, elita iz Bele horde in Oirati, ker je bil eden od njihovih poveljnikov poročen z njegovo hčerko. Brata sta se zatem večkrat spopadla. Arikbek je ubil Kublajevega kandidata za prestol Čagatajskega kanata in namesto njega ustoličil svojega zaveznika Alguja. Algujeva naloga je bila braniti kanat pred Hulegujem in Berkejem iz Zlate horde. Algu je namesto tega dezertiral in zaradi velikega plena ubil Arikbekove odposlance. Kmalu zatem sta se Arikbek in Algu spopadla. V prvem spopadu je bil Arikbek poražen, v drugem pa je zmagal in Algu je bil prisiljen pobegniti proti zahodu.

Vdaja[uredi | uredi kodo]

Arikbek je zaradi neprekinjene vojne z bratom Kublajkanom, ki je imel poleg močne mongolske konjenice tudi alanske in turške konjenike in številne kitajske in korejske pešake. Vojska Kublajevega zaveznika, Ögedejevega sina Kadana, pod poveljstvom generala Alandarja je dvakrat zavzela Karakorum. Poleg tega je Kublaj blokiral vse trgovske poti iz severne Kitajske v Mongolijo in prekinil dobavo hrane in Arikbek se je leta 1264 vdal. Na Kublajevo vprašanje, kdo je bil v boju za položaj velikega kana na pravi strani, je še vedno ponosno odgovoril: "Prej smo bili mi, danes sta pa vi" in brata sta se zatem objela.

Kublaj je Arikbekove spremljevalce usmrtil, njega in njegovega zaveznika, Mongkejevega sina Asutaja, pa je pomilostil. Hulagu, Berke in Algu so Kublajevo odločitev priznali. Arikbek je ostal v Kublajevem ujetništvu vse do svoje smrti dve leti kasneje. Nekateri poznavalci trdijo, da so ga zastrupili.

Zapuščina[uredi | uredi kodo]

Zgodovinar David Morgan o Arikbeku pravi: "Arikbek je med Mongoli predstavljal tradicionalen način razmišljanja, kateremu je Kublaj s svojimi dejanji in obnašanjem po letu 1260 nasprotoval. Nekateri Mongoli so Kublajevo obnašanje občutili kot nevarno pomehkuženje, ker se je nagibal k vzpostavitvi civilizacije in kitajskemu načinu življenja. Po njihovem mnenju bi moralo središče Mongolov ostati v Mongoliji, njihov nomadski način življenja bi moral ostati nedotaknjen, Kitajska pa bi morala biti samo predmet izkoriščanja. Arikbek je bil ključna osebnost, ki je zastopala takšna stališča."[1]

Strokovnjaki so prepričani, da je njegovo zapuščino nadaljeval Kajdu. Arikbek je sicer izgubil svojo moč, nekateri njegovi potomci pa so kljub temu postali pomembne osebnosti v Ilkanatu in v Severnem Yuanu, med katerimi sta bila najbolj znana ilkan Arpa Ke'un in cesar Severnega Yuana Jesüder (Jorigtu kan).

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Morgan, David (2007). The Mongols. Blackwell Publishing. str. 104–105. ISBN 1405135395.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Rene Grousset - Empire of the Steppes
  • Morris Rossabi - Kublai Khan
  • Jack Wheaterford - Genghis khan and the Making of the Modern World
  • John Man - Kublai Khan
  • H.H.Howorth - History of the Mongols Part II