Anamarija Stibilj Šajn

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Anamarija Stibilj Šajn
Portret
Rojstvo5 junij
1965[1]
Slovenija[2]
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
IzobrazbaFilozofska fakulteta v Ljubljani
Poklicesejistka, umetnostna zgodovinarka, umetnostna kritičarka, kustosinja
Gibanjesodobna umetnost, moderna umetnost

Anamarija Stibilj Šajn, slovenskа umetnostna zgodovinarka, kustosinja, likovna kritičarka in kuratorka, 5 junij 1965, Slovenija.


Odraščala je v Ajdovščini. Diplomiralа је iz zgodovine umetnosti na Univerzi v Ljubljani. Kot študentka je ob poletjih v Papeškem slovenskem zavodu v Rimu – Sloveniku pomagala pri hišnih opravilih. Na začetku kariere je bila profesorica umetnostne zgodovine na gimnaziji v Ajdovščini.[3][4]

Kot zunanja sodelavka že dve desetletji in pol vodi razstavno dejavnost Kosovelovega doma v Sežana. Sodeluje z različnimi galerijami po Sloveniji in tujini, med drugim z Galerijo Turnac v Novi Vinodolski, (Hrvaška), z galerijo Pavelhaus Avstrija, Galerijo Ars v Gorica (Italija), že večkrat pa je slovenske umetnike predstavljala tudi v Rimu, na Dunaj, v Bruselj in Londonu. Je neodvisna kustosinja in likovna kritičarka za javne in zasebne institucije doma in v tujini, avtorica številnih katalogov in različnih publikacij o umetnosti. Je tudi organizatorka in umetniška vodja več umetniških simpozijev in delavnic. Ukvarja se z moderno in sodobno umetnostjo.[3]

Z izborom slovenskih avtorjev je sodelovala pri formiranju mednarodnega muzeja sodobne umetnosti v Neapelj – Casoria International Contemporary Art Museum. V letu 2008 je deset slovenskih slikarjev predstavila na Nizozemskem – Stedelijk Museum in galerija Pand Paulus v Schiedamu.

Bila je med snovalci kolonije Umetniki za Karitas.[4]


Že tri desetletja (1993) je strokovna spremljevalka Mednarodne likovne delavnice »Slovenija, odprta za umetnost« (Sinji vrh nad Ajdovščino, Slovenija). V letu 2007 je prevzela vodenje projekta in ga nadgradila v simpozij. Strokovno spremlja tudi druga delovna srečanja likovnih ustvarjalcev po Sloveniji in tujini.


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. https://www.riseofwomen.net/artist-anamarija-stibilj-sajn
  2. https://www.riseofwomen.net/artist-anamarija-stibilj-sajn/
  3. 3,0 3,1 »Anamarija Stibilj Šajn«. riseofwomen.net. Pridobljeno 15. avgusta 2023.
  4. 4,0 4,1 Hočevar, Ksenja (19. avgust 2021). »Anamarija Stibilj Šajn: »Včasih mi rečejo, da preveč besedičim««. Družina.si. Pridobljeno 15. avgusta 2023.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]