Čermigit

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Čermigit
Čermigit iz Čermníkov, Češka
Splošno
KategorijaSulfatni mineral
Kemijska formulaNH4Al(SO4)2·12(H2O)
Strunzova klasifikacija7.CC.20
Kristalna simetrijaPa3m3
Osnovna celicaa = 12,215 Å; Z = 4
Lastnosti
Barvabrezbarven, bela; brezbarven v prepuščeni svetlobi
Kristalni habitoktaedrični kristali, vlaknati stolpiči, prah
Kristalni sistemKubični
Razkolnostpopolna na {100}
Lomškoljkast
Trdota1,5 - 2
Sijajsteklast, svilnat
Barva črtebela
Prozornostprozoren do prosojen
Specifična teža1,645
Optične lastnostiizotropen
Lomni količnik1,458
Dvolomnostanomalno dvolomen
Topnosttopen v vodi
Sklici[1][2][3]

Čermigit je amonijev aluminijev sulfatni mineral s kemijsko formulo (NH4)Al(SO4)2•12H2O, ki spade med galune.[4] Njegova tipska lokacija so Čermníky, Češka, kjer so ga odkrili leta 1853.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Čermigit kristalizira v kubičnem kristalnem sistemu v obliko oktaedričnih kristalov ali vlaknatih stolpičev. Lahko je tudi prašnat. Topen je v vodi. Njegova trdota po Mohsovi lestvici niha med 1,5 in 2. Je bel, bela je tudi njegova črta.

Po Strunzovi klasifikaciji mineralov je uvrščen v kategorijo "07.CC: Sulfati (selenati, itd.) brez dodatnih anionov in s kristalno vezano vodo". Med sorodene minerale spadajo krauzit, tamarugit, kalinit, mendozit, lonekrikit, kalijev galun, natrijev galun, lanmučangit, voltait, zinkov voltait, pertlikit, amonijev magnezijev voltait, kronkit, farinatrit, goldhit, löveit, blödit, nikljev blödit, čangoit, cinkov blödit, leonit, mereiterit, busingolit, cioanokroit, morit, pikromerit, polihalit, ligtonit, amarilit, konjait in vatevileit.

Številni vzorci tega minerala, ki se najdejo v prodajalnah mineralov, so običajno dobre kakovosti in so ustvarjeni z gojenjem v laboratoriju. Godovikovit je produkt dehidracije čermigita pri zgorevanju na deponijah premoga.

Nahajališča[uredi | uredi kodo]

Čermigit je redek sekundarni mineral, ki nastaja v depozitih lignita in šote in bituminoznih skrilavcih. Nastaja tudi med zgorevanjem premoga, v opuščenih premogovniških rovih, geotermanih izvirih in fumarolah. Spremljajoči minerali so sadra, amonijev jarozit, epsomit, rostit, alunogen, busingolit, maskanit in voltait.

Sklici[uredi | uredi kodo]