Portal:Literatura/Izbrani avtorji/37. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Literatura/Izbrani avtorji/37. teden 2010

France Bevk, slovenski pisatelj, ljudski pripovednik in slovenski realist, * 17. september 1890, Zakojca pri Cerknem, † 17. september 1970, Ljubljana, Slovenija.

O njem govorijo kot o najplodovitejšem slovenskem književniku, čeprav je najplodovitejši le v žanru kmečke povesti, v skupnem obsegu opusa pa ga prekaša Mimi Malenšek. Rasel je ob Cankarjevi umetnosti, se naslanjal na tradicijo in črpal iz sodobne evropske književnosti.

France Bevk je bil rojen leta 1890 v Zakojci pri Cerknem. Umrl je na svoj 80. rojstni dan, leta 1970. Zgodaj je začel kazati zanimanje za knjige. Pri 16. letih mu je revija Domači prijatelj objavila črtico Vstajenje. Po končani osnovni šoli je šel kot trgovski vajenec s sedemnajstimi leti, po priporočilu cerkljanskega dekana Franca Knavsa, ki je zasledil njegove prispevke v reviji, na učiteljsko šolo. S sošolci je sklenil izdajati dijaški literarni list Alfa, ki je izhajal, vse dokler zanj niso izvedeli profesorji. Tudi pozneje se Bevkova ustvarjalnost ni ustavila. Še naprej je pošiljal pesmi dijaškemu listu Zora in urednici Domačega prijatelja Zofki Kvedrovi. Po maturi leta 1913 je šel učit v vas Orehek, kasneje pa je bil premeščen v Novake nad Cerknim. Štiri leta po maturi je moral na vzhodno fronto. Več ...