Panzer I

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
PanzerKampfwagen I Ausf. A

Vrsta Lahki tank
Država izvora Tretji rajh
Zgodovina uporabe
V uporabi 1934 -1945
Uporabniki Tretji rajh
Vojne španska državljanska vojna, druga svetovna vojna
Zgodovina izdelave
Leto zasnove 1934
Proizvajalec Henschel & Sohn[d], Rheinmetall AG[d], Krupp[d] in Daimler-Benz AG[d]
V proizvodnji 1934 - 1936
Število izdelanih 1.493
Značilnosti
Teža 5,4 t
Dolžina 4,02 m
Širina 2,06 m
Višina 1,72 m
Posadka 2


Oklep 7 - 13 mm (Ausf. A)
Primarna
oborožitev
2x 7.92 mm MG13 puškomitraljez
Motor Krupp M 305
59 KM (44 kw)
Moč/teža 16,7 KM/t
Operativni
doseg
200 km
Hitrost 50 km/h

Panzer I oziroma PanzerKampfwagen I ali na kratko Pz I je bil nemški tank, prvi v vrsti tako imenovanih panzerjev. Z njim je Tretji rajh začel nadomeščati desetletni zaostanek v razvoju tankov, do katerega je prišlo zaradi prepovedi po porazu v Veliki vojni. Za časa druge so ga v glavnem uporabljali za šolanje posadk, tako velja da se je na njem naučila svojega poklica cela generacija nemških tankistov, ki so nato z njegovimi nasledniki zaznamovali novo vojno obdobje - Blitzkrieg.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pz I, Francija 1940

Kljub temu, da je bilo Nemčiji prepovedano razvijanje tankov, so se Nemci trudili, da bi ujeli korak s časom in razvili tank, ki bi bil konkurenčen drugim modelom. Pri tem projektu so bili povezani z sovjetsko zvezo in švedsko. Prvi tank so začeli razvijati leta 1926. Tank je bil poimenovan Grosstractor (slovensko:Veliki traktor). Že čez dve leti so razvili prototip lahkega tanka. Projekt so poimenovali Leichttraktor (slovensko:Lahki traktor). Besedo »traktor« so Nemci uporabljali za prikrivanje prave namembnosti tanka. Zasluge za razvoj tankov v predvojni Nemčiji sta imela predvsem general Lutz in podpolkovnik Guderian. Zgodovina tanka Panzer I se začne z letom 1932, ko se je začel projekt Landswirtschaftlicher Schlepper (kratica:La S). S tem projektom so oblasti želele usposobiti enote za bojevanje s tanki. Naredili pa so tudi podlago za serijsko proizvodnjo. Leta 1933 je Krupp razkril prototip imenovan Landswerk Krupp A (kratica:LK A). Izdelovala so ga podjetja Daimler-Benz, Henschel, Krupp, MAN in Rheinmetall. Izdelovati so ga začeli po testiranju leta 1934. Leta 1938 so ga preimenovali v PanzerKampfwagen I Ausf. A. Prvih petnajst tankov je bilo izdelanih med februarjem in marcem 1934. Bili so narejeni z nevrtečo kupolo, ker so bili namenjeni usposabljanju posadke. Prvim petnajstim tankom je sledila serija petnajstih tankov, ki so bili narejeni za spopad. Verzija Panzer I Ausf. je bila zelo slabo zaščitena. Oklep je bil debel le 13 mm. Kasneje je bilo najdenih še nekaj napak, ki so vplivale na kakovost tanka in spodbudile razvoj novih verzij kot so bile Ausf. B, Ausf. C, Ausf. D in Ausf. F.

Bojna uporaba[uredi | uredi kodo]

Tank je bil prvič uporabljen v španski državljanski vojni. Takratna Nemčija je to vojno videla kot priložnost, da pokaže svojo bojno moč. Prvo pošiljko tankov so poslali v vojno tik za tem, ko je Sovjetska zveza dostavila v Španijo 51 tankov T-26. Nemčija je v prvi pošiljki dostavila 41 tankov Panzer I Ausf A. V drugi pošiljki pa so že poslali tanke Panzer I verzije Ausf. B.

Tank je sodeloval tudi v drugi svetovni vojni. Skupaj s tankom Panzer II je bil najštevilčnejši tank v invaziji na Poljsko. Tank je kasneje sodeloval tudi v invaziji na Dansko in Norveško. Bojeval se je tudi v invaziji na Francijo, kjer je sodelovalo 523 tankov Panzer I od skupno 2.574 tankov.

Variante na osnovi Pz I[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri, literatura[uredi | uredi kodo]

  • George Forty (2006). Tanks of World Wars I and II. London : Southwater. ISBN 978-1-84476-292-7.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]