Letališče Lesce

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Letališče Lesce

Letalisce Lesce1.JPG

IATA: brezICAO: LJBL
Povzetek
Tip letališča javno
Upravitelj Alpski letalski center Lesce
Nadmorska višina 1657 ft / 504 m
Koordinate 46°21′30″N, 14°10′41″E
Steze
Smer Dolžina Površina
ft m
144 / 324 3707 1130 asfalt / trava

Letališče Lesce (ICAO kratica LJBL) je javno letališče, ki se nahaja pri Lescah na severozahodu Slovenije. Od središča Bleda in Blejskega jezera je oddaljeno 4 km. Zaradi lege in dobrih prometnih povezav s sosednjimi državami je širše območje letališča priljubljeno turistično območje.

Letališče se je razvilo iz pomožnega nemškega letališča, ki so ga po vojni dodatno utrdili, saj je bil teren močvirnat in zato nestabilen. Na njem so do izgradnje Letališča Brnik pristajala tudi večja potniška letala (od takrat je ostala letališka stavba s kontrolnim stolpom).

Z letališčem upravlja Režijski obrat ALC v lasti občine Radovljica, ki se poleg z upravljanjem letališča ukvarja tudi s panoramskimi poleti. Na letališču so prisotni še stalni uporabniki letališča, med katere spadajo Aeroklub ALC Lesce-Bled, podjetje za dela v zraku s helikopterjem Flycom in podjetje za servisiranje letal Aeroservice Meze.

Leta 2010 se je zaradi gradnje avtoceste letališče rekonstruiralo. Zgrajena je bila 1130 m dolga in 23 m široka asfaltna steza, ki je skoraj vzporedna s traso avtoceste mimo letališča.

Tradicija padalstva[uredi | uredi kodo]

Znano je, da je prav Letališče Lesce zibelka svetovnega padalskega športa. Od leta 1947 je brez prekinitev dal v Sloveniji največ aktivnih tekmovalcev, padalcev in učiteljev padalstva. Padalci so vsa ta leta in še danes krojijo svetovni vrh v klasičnih padalskih disciplinah in paraskiju. V svoji zbirki imajo čez 30 naslovov svetovnih prvakov, kar je največ od športov v Sloveniji. Krovec vseh leških uspehov je trener Drago Bunčič.

Avgusta 1951 je bilo v Lescah organizirano I. Svetovno prvenstvo v padalstvu. Letališče Lesce je bil gostitelj še X. (September 1970) in XX. (September 1990) Svetovnega prvenstva v klasičnih padalskih disciplinah.

Jadralno letalstvo[uredi | uredi kodo]

Letališče Lesce je najboljše izhodišče v Sloveniji za dolge in kakovostne prelete z jadralnimi letali; bilo pa je tudi že izhodišče za postavljanje tako državnih, kot svetovnih rekordov. Zaradi neposredne bližine Karavank in Julijskih Alp je možno doseči glavno alpsko verigo, profil terena pa omogoča sorazmerno zgodnji začetek preletov. Zaradi naravnih lastnosti so zelo pogosti preleti dolžine 300 km in 500 km, nič neobičajnega pa niso niti precej daljši preleti. Jadralno letenje je samo eden od dejavnikov, da je letališče Lesce najbolj znano slovensko letališče in je znano tudi širom po Evropi. Vsako leto ga obišče mnogo tujih jadralnih pilotov (predvsem iz Avstrije in Nemčije, kar je tudi pomemben prispevek k turizmu v regiji.

Avtokamp in restavracija na letališču[uredi | uredi kodo]

Letališče ima na posebej urejenem prostoru sanitarne objekte z vsemi potrebnimi priključki za kampiranje. Na samem letališču stoji tudi restavracija s teraso na kateri je možno opazovati vzletanje in pristajanje letal.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]