Kmečka lastovka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kmečka lastovka

Evropska podvrsta (H. r. rustica)
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Passeriformes (pevci)
Družina: Hirundinidae (lastovke)
Rod: Hirundo
Vrsta: H. rustica
Znanstveno ime
Hirundo rustica
Linnaeus, 1758
      gnezditveno;       skozi vse leto;       pozimi
      gnezditveno;       skozi vse leto;       pozimi
Sinonimi

Hirundo erythrogaster

Hirundo rustica

Kmečka lastovka (znanstveno ime Hirundo rustica) je ptica selivka iz družine lastovk, ki jo prepoznamo po modrem zgornjem delu telesa, škarjastem repu in ukrivljenih koničastih perutih.

Odrasel ptič meri med 17 in 21 cm v dolžino, od tega odpade na rep 3 do 6,5 cm. Evropska podvrsta je po trebuhu bele ali rahlo rumenkaste barve, čez prsi ima trak v barvi hrbta, grlo in čelo pa sta krvavo rdeča. Kadar med letom razširi rep, sta na spodnji strani vidni dve beli »okenci«. Spola sta podobna po obarvanosti in obliki, samci imajo v povprečju le nekoliko ožji in daljši rep, kar je v praksi težavno opaziti. Mladiči imajo krajši in bolj top rep, čelo in grlo rjavkaste barve, hrbet pa nima modrega sijaja.

Pogosto jo je možno opazovati kako lovi žuželke tik nad tlemi v kulturni krajini, kjer je eden najbolj znanih ptičev. Pogosto gnezdi v kmečkih hišah, hlevih, lopah, pod mostovi ipd., kjer si par zgradi skodeličasto gnezdo iz blata, ojačanega z rastlinskim materialom. Osebki, ki gnezdijo v Evropi, se jeseni odselijo v podsaharsko Afriko, kjer prezimijo.

Je najbolj razširjena med lastovkami in gnezdi v Severni in Srednji Ameriki, Evropi, Severni Afriki in večjem delu Azije, prezimuje pa na južni polobli – v Srednji in Južni Ameriki, podsaharski Afriki, južni in jugovzhodni Aziji ter Avstraliji.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »BirdLife International Species factsheet: Hirundo rustica«. BirdLife International. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. novembra 2008. Pridobljeno 24. avgusta 2009.
  • Mullarney, K. s sod. (1999). Birds of Europe. Princeton: Princeton University Press. ISBN 0-691-05053-8.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(slovensko)
(angleško)