Ananas

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ananas
Starr 020630-0018 Ananas comosus.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Liliopsida (enokaličnice)
Red: Poales (travovci)
Družina: Bromeliaceae (ananasovke)
Poddružina: Bromelioideae
Rod: Ananas
Vrsta: A. comosus
Znanstveno ime
Ananas comosus
(L.) Merr.
Sinonimi

Ananas sativus

Ananas (znanstveno ime Ananas comosus) je tropska rastlina in sadež.

S Kolumbovega drugega potovanja v Ameriko (1493-1496) se je o ananasu ohranilo pismo njegovega spremljevalca Michaela de Cunea. V njem je opisoval neznan sadež, ki spominja na artičoko, le da je dvakrat večji in podoben borovemu storžu. Od takrat pravijo Španci ananasu »pina«, kar pomeni borov storž, pa tudi angleška beseda »pineapple« izvira iz te primerjave. Kolumbu ni uspelo prinesti ananasa španskemu kralju, ker mu je med dolgim potovanjem zgnil. Šele neki drugi pomorski odpravi na začetku 16. stoletja je uspelo pripeljati v Evropo en sam sadež.

Ananas raste iz tal in praviloma ne preseže niti enega metra višine. V vsaki rastlini dozori le en sadež. Ananasov sadež dozori sredi rastline. Domačini ga sekajo, kakor evropejci repo. Domovina ananasa je po vsej verjetnosti obrežje reke Paraná. Botaniki domnevajo, da so ananas v davni preteklosti gojili in s selekcijo izboljševali že indijanci iz plemena Guarani, in ga, kot je razvidno iz zapisov zgodnjih kolonialističnih raziskovalcev, razširili po vsej tropski Ameriki.


Priljubljenost ananasa pa ni velika samo zaradi izgleda in okusa, temveč tudi zaradi svojih zdravih sestavin in blagodejnega učinka na telo. Vsebuje namreč vsebuje veliko biotina, mangana, železa ter vitamine B1, B12, E in C. V njem pa najdemo tudi 'čudežni' encim bromelain, ki se nahaja v lupini ter osrednjem steblu - tj. v trdem delu, ki ga pri rezanju ananasa po navadi zavržemo. Bromelain znižuje krvni tlak, pomaga razgrajevati obloge na notranjih stenah žil, učinkovit je tudi kot očiščevalec črevesja, kjer uspešno zavre delovanje škodljivih bakterij. Svež sadež pomaga pri prebavnih težavah in deluje odvajalno ter diuretično.

Ananas je uporaben praktično v vseh oblikah, saj lahko uporabite meso ali samo sok ananasa. Olupljene rezine ananasa lahko uporabite kot posladek ali kot dodatek jedem. Sok ananasa pa poleg pitja lahko uporabite tudi kot učinkovito sredstvo za odstranjevanje starostnih peg. Poleg svežega poznamo tudi konzervirani ananas, ki ga najdemo v pločevinkah.