Ameriško astronomsko društvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ameriško astronomsko društvo
American Astronomical Society
OkrajšavaAAS
Nastanek1899[1]
Ustanovitelj
Tipnevladna organizacija
Pravni statusznanstveno društvo
Namennapredek astronomije in sorodnih znanstvenih ved.
Sedež1667 K Street NW, Suite 800, Washington, DC 20006,
ZDA
Koordinate38°54′10″N 77°02′18″W / 38.90278°N 77.03833°W / 38.90278; -77.03833
Članice
8.200[2]
Predsednik
Kelsey Johnson
Spletna stranaas.org Uredite to na Wikipodatkih
Nekdaj imenovana
Astronomsko in astrofizikalno društvo Amerike
Astronomical and Astrophysical Society of America

Ameriško astronomsko društvo (angleško American Astronomical Society, kratica AAS) je ameriško znanstveno društvo poklicnih astronomov in drugih zainteresiranih posameznikov s sedežem v Washingtonu. Glavni cilj AAS je spodbujanje napredka astronomije in tesno povezanih vej znanosti, drugotni namen pa vključuje izboljšanje astronomskega izobraževanja in zagotavljanje političnega glasu za svoje člane z lobiranjem in množičnimi dejavnostmi. Njegovo trenutno poslanstvo je okrepiti in razširjati človeško znanstveno razumevanje vesolja kot raznolike in vključujoče astronomske skupnosti. Društvo je član Ameriškega fizikalnega inštituta (AIP).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1899 s prizadevanji Georgea Elleryja Halea.[1] Statut skupine so napisali Hale, George Cary Comstock, Edward Williams Morley, Simon Newcomb in Edward Charles Pickering. Ti možje in štirje drugi so tvorili prvi izvršni svet društva. Newcomb je bil prvi predsednik. V začetku je bilo 114 članov. Ime društva AAS so dokončno določili šele leta 1915, prej se je imenovalo »Astronomsko in astrofizikalno društvo Amerike« (Astronomical and Astrophysical Society of America). Eno predlagano ime, ki je bilo pred tem vmesnim imenom, je bilo »Ameriško astrofizikalno društvo« (American Astrophysical Society).[3]

AAS ima sedaj več kot 8200 članov in šest odsekov. Članstvo vključuje fizike, matematike, geologe, inženirje in druge, katerih raziskovalni in izobraževalni interesi so znotraj širokega spektra predmetov, ki zdaj sestavljajo moderne astronomske vede.[2]

Leta 2019 so izbrali tri člane AAS v razred kolegov TED (TED Fellows) ob deseti obletnici.[4]

AAS je leta 2019 ustanovil program kolegov AAS (AAS Fellows), da bi »članom AAS podelil priznanje za dosežke in izredno delo na področju astronomije in Ameriškega astronomskega društva.«[5] Uvodni razred je določil upravni odbor AAS in vključuje začetno skupino 232 zapuščinskih kolegov.[5][6]

Odseki[uredi | uredi kodo]

Ker je področje astronomije raznoliko, so ustanovili več odsekov, od katerih vsak spodbuja in omogoča drugačno vejo astronomije ali z astronomijo povezano znanost ter deluje v okviru splošne listine AAS. Veliko odsekov ima ločene sestanke poleg sestankov z glavno skupino. Odseki AAS, skupaj z njihovimi glavnimi raziskovalnimi interesi, so:

Založniška dejavnost in publikacije[uredi | uredi kodo]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Podobne nagrade podeljujejo tudi odseki AAS. Mednje sodijo:

AAS upravlja tudi program International Travel Grant, na katerega se lahko prijavi kateri koli astronom, ki dela v ZDA, za potovanja na mednarodne konference, povezane z astronomijo, in druge manjše programe štipendij in nagrad. Spletišče Ameriškega astronomskega društva je leta 2020 prejelo nagrado Webby glas ljudstva za združenje v kategoriji splet.[9]

Predsedniki in predsednice[uredi | uredi kodo]

V naštetih obdobjih so bili predsedniki in predsednice društva naslednji nekdanji in sedanji člani, oziroma članice:[10]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »American astronomical society«, snac (v angleščini), pridobljeno 3. februarja 2023
  2. 2,0 2,1 About the AAS (v angleščini), Ameriško astronomsko društvo, pridobljeno 3. februarja 2023
  3. Sponberg, Brant L.; DeVorkin, David H. »How did the AAS get its name?«. History of the Society (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. decembra 2010. Pridobljeno 21. avgusta 2005.
  4. »2019 Class of TED Fellows Includes Three AAS Members | American Astronomical Society« (v angleščini).
  5. 5,0 5,1 »AAS Fellows Program | American Astronomical Society«. aas.org (v angleščini). Pridobljeno 28. februarja 2020.
  6. »American Astronomical Society Announces First Class of AAS Fellows | American Astronomical Society«. aas.org (v angleščini). Pridobljeno 28. februarja 2020.
  7. »AAS to Acquire Sky & Telescope | American Astronomical Society«. aas.org (v angleščini). Pridobljeno 19. junija 2019.
  8. »American Astronomical Society Acquires Willmann-Bell Books, Atlases, and Software | American Astronomical Society«. aas.org (v angleščini). Pridobljeno 3. novembra 2021.
  9. Kastrenakes; Peters (2020).
  10. Past Officers and Trustees (formerly Councilors) (v angleščini), Ameriško astronomsko društvo, pridobljeno 28. decembra 2019.

Viri[uredi | uredi kodo]

Drugi projekti[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]