Zlatovranka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zlatovranka

Odrasla zlatovranka
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (vretenčarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Coraciiformes (vpijati)
Družina: Coraciidae (zlatovranke)
Rod: Coracias (zlatovranka)
Vrsta: C. garrulus
Znanstveno ime
Coracias garrulus
Carl von Linné, 1758
Razširjenost po svetu (oranžno obarvana področja predstavljajo celoletno domovanje, modra pa zimsko domovanje)
Razširjenost po svetu (oranžno obarvana področja predstavljajo celoletno domovanje, modra pa zimsko domovanje)
Coracias garrulus

Zlatovránka (znanstveno ime Coracias garrulus) je ptica iz reda vpijatov Coraciiformes. Spada v družino zlatovrank Coraciidae. Je edina predstavnica reda vpijatov, ki živi v Evropi in tudi v Sloveniji. Njeno bivalno področje se razteza od zahodne Azije do Maroka. Zlatovranka je ptica selivka, ki prezimuje v Južni Afriki. V Sloveniji je redek poletni gost in je ena od stotridesetih ogroženih vrst na Slovenskem.

Zlatovranka je ptica, ki živi v toplem podnebju in odprti pokrajini z nekaj drevesi. Je čokata, velikosti kavke in zelo barvita. V glavnem prevladuje modra barva s toplorjavo na hrbtu. Velikokrat med prežanjem za velikimi žuželkami, kuščaricami ali žabami sedi na drevesih ali na električnih žicah, kot velikanski srakoperji.

Vrsta je še posebej lepa v živahnem, odločnem in premočrtnem letu, ko se njeno modrikasto perje skupaj s črnimi peresi lesketa v sončni svetlobi. Spola sta si podobna, mladiči so enaki kot odrasli, vendar bolj rjavosivi.

Obnaša se kot priba, v letu pa vijuga in se obrača. Veliko vrst izvaja prave akrobacije v zraku, kar je dalo družini tudi angleško ime »roller«.

Naravno gnezdi brez podlag v drevesnih duplih, peščenih rovih in skalih razpokah, pa tudi v umetni gnezdilnici, razpokah v suhem zidu ali v samotni stavbi.[2] Znese do štiri jajca.

Oglaša se z rezkim in hrapavim kraak-ak, glasom, podobnim vranjemu.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. BirdLife International (2008). Coracias garrulus . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2008. IUCN 2008. Pridobljeno: 01.08.2009.
  2. Geister, I. (2007). »Zlatovranka, Coracias garrulus«. GEA, 17, str. 57.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]