Wikipedija:Razločitev/osnutek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Razločitvene strani na Wikipediji omogočajo bralcu preprosteje najti iskani članek v primeru, da ima enak naslov več pomenov. Bor, na primer, je lahko rod iglastih dreves, kemijski element, osebno ime, ime več mest po svetu in še kaj drugega. Ker Wikipedija omogoča obstoj samo enega članka na naslov, so našteta gesla obdelana na različnih naslovih – bor (drevo), bor (element), Bor (ime) ... – razločitvena stran pa navaja možne pomene in bralca usmerja na članke, ki jih pokrivajo.

Razločevanje[uredi kodo]

Obstajata dve možnosti, kje je razločitvena stran lahko objavljena:

  • Če so si pomeni med seboj enakovredni, se razločitev ustvari na naslovu Pojem. Primeri: Bor, Plavček, Dolenja vas.
  • Če je eden od pomenov prevladujoč in so drugi bodisi izpeljani iz njega bodisi manj znani, je naslov Pojem rezerviran za glavni pomen, razločitev pa se ustvari na naslovu Pojem (razločitev). Primeri: Potok (razločitev), Rim (razločitev), Krog (razločitev).

Na vrhu strani, ki bi sicer imele enak naslov, ustvarimo povezavo do razločitve s predlogo {{Drugipomeni}}. Če sta pomena samo dva, se lahko namesto na razločitveno stran ustvari povezava neposredno na drugi pomen (temu služi predloga {{Zapomen}}).

Smernice za razločitvene strani[uredi kodo]

Za razločitvene strani veljajo naslednji dogovori:

  • Omejimo se na vnose, ki bi se brez razločevalnega dodatka glasili enako oziroma bi bili v tiskani enciklopediji obravnavani en poleg drugega. Na primer, za razločitev "Gradec" pridejo v poštev mesto Gradec, gradec (postojanka), Gradec, Pivka, Gradec pri Krnu in drugi, ne pa tudi npr. Polhov Gradec, Gradac ali Zagradec (nekaj najsorodnejših pojmov se lahko doda pod Glej tudi pod glavnino razločitve).
  • Vsak vnos na razločitvene strani naj ima le eno notranjo ("modro") povezavo.
  • Povezave naj bodo razvidne neposredno, torej [[Brezje, Radovljica]] in ne [[Brezje, Radovljica|Brezje]].
  • Vnosi so kratki opisi in ne samostojni stavki.

Na dno razločitvenih strani dodajte oznako {{razločitev}}. Če je mogoče, uporabite določnejše razločitvene oznake, na primer {{razločitev-kraj}} za naselja.