Uporabniški pogovor:Gozd.ing

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljen/a v Wikipediji, Gozd.ing!
Crystal Clear app amor.png
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter druge podatke o sebi (od kod prihajaš, s čim se še ukvarjaš in tako dalje).
Wiki letter w.svg
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Preizkušanju urejanja je namenjen peskovnik. Na pogovornih straneh (v člankih pa ne), se podpisuj, in sicer takole: --~~~~.

Crystal Clear app lphoto.png
Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Crystal Clear action info.png
Če imaš še kako vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj pod lipo ali pa se obrni kar name.


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu!

Re: Bukev - izboljšanje teksta[uredi kodo]

Zdravo, tvoj tekst sem integriral v že obstoječo besedilo, pri čemer sem besedilo drugega odstavka uvoda in tvoje besedilo seveda razdelil na dve poglavji, tj. splošne značilnosti in življenjski prostor, vire pa sem navedel v posebno poglavje.

Zgoraj boš našel predlogo, ki jo običajno damo kot pozdrav novincu, ampak kakorkoli - v njej boš našel številne koristne napotke in informacije. Glede na to, da se boš očitno loteval bolj področja botanike oz. nasplošno biologije, je uporabna ta stran, kjer piše vse o standardnem slogu, vsebini itd. o živem bitju - Wikipedija:Napiši članek/organizem. Izjemno uporabna zadeva je tudi Wikipedija:Peskovnik, kjer lahko po mili volji urejaš, brišeš, karkoli že pišeš. Nobeden ti ne bo vračal urejanj ali kaj drugega, ker je to pravzaprav posebna stran, namenjena eksperimentiranju. Vse te zadeve boš najdel v spodnjih povezavah in še več. Eden od uporabnih principov, ki sicer ni omenjen, je pravzaprav primerjava že obstoječega teksta članka s tvojim, kar si že sam omenil - na ta način lahko skopiraš čudne predloge in druge stvari, brez da bi se sam na pamet učil neke računalniške "ezoterične" zadeve. Aja, pa tvoje informacije o izobrazbi ipd. sem prestavil na tvojo uporabniško stran, kamor to tudi spada. Upam, da sem kaj pomagal. Lp, --Archangel 21:58, 6. januar 2010 (CET)

P.S. Na Wikipediji se vsi med sabo kar tikamo, ne glede na starost, poklic, spol itd. itd.

Re: Gozd[uredi kodo]

Zdravo, ker sem na kratkem s časom, sem uspel urediti uvodni del, ki pa je praktično najpomembnejši v enciklopedičnem smislu (poglej v peskovnik). Bolj ali manj sem smiselno razčlenil na odstavke, uredil slog, slovnico ipd. Tako da če si zadovoljen z rezultatom, lahko uvodni tekst v članku gozd zamenjaš s tem, ki je v peskovniku.

Sicer pa še par nasvetov:

  • navadno leksikone, slovarje ipd. ne navajamo kot reference, razen v izjemnih primerih (problematičnost definicije ali samega zapisa termina,...);
  • v zvezi s slikami je razloženo tukaj (glej razdelek Predstavnost) in tukaj, če pa hočes še kakovostne slike, pa obstaja projekt, soroden wikipediji, in se imenuje Zbirka, ki vsebuje že več milijonov prostih slik - glej tukaj, sicer si pa lahko pogledaš v članku na angelški WP, ki imajo odlično uporabljene slike (en:Forest);
  • za preprost vnos referenc ali opomb ne rabiš pisat številk, pač pa daš za neko trditvijo <ref> </ref> (obstaja gumbek za to, 4. z desne) in noter pač napišeš tisto kar rabiš; seveda je potrebno ustvariti na koncu članka nek novi razdelek (npr. Viri) in dodaš {{opombe}}, kar pa je v članku Gozd že narejeno.

Lp, --Archangel 22:33, 10. januar 2010 (CET)

Sem nadomestil vse, kar je bilo potrebno (v bistvu samo kopiraš tekst iz peskovnika, pa prenešeš (prilepiš) v članek).--Archangel 13:11, 11. januar 2010 (CET)

članek[uredi kodo]

Tvoj nov članek 'Sonaravno' sem prenesel na 'sonaravno gospodarjenje z gozdovi' in mu dal obliko, ki ustreza standardom wikipedije: oblikoval izhodiščno definicijo (izpostavil pojem, ki se ga definira), dodal notranje povezave, kategorije in povezave na druge wikipedije. Članek je trenutno škrbina. Glede na tvoje dolgoletne izkušnje bi bilo zaželjeno, da članek razširiš, zelo pomembno pa je, da ga primerno oblikuješ. Tako lahko prispevaš k članku bolj neodvisno, brez vmešavanja drugih z oblikovanjem in popravljanjem.
LP Hinko Gnito (pogovor) 20:29, 13. november 2012 (CET)


Povezave v članku morajo biti oblikovane tako, da vodijo na pojem v prvi osebi ednine. Kako se to naredi, glej na Wikipedija:Vadnica (Notranje povezave). Enako velja za naslove člankov - primeren je "regeneracija gozda", ne pa "regeneracijo gozda". — Yerpo Ha? 13:43, 16. november 2012 (CET)

Želim dodati članek o Regeneraciji gozda. Veliko sem popravljal, ne znam pa popraviti napačno zapisanega naslova. Prosim za pomoč.[uredi kodo]

Ne razumem, kaj te muči.--IrEnA 22:08, 16. november 2012 (CET)

Urejeno.
Stran prestaviš tako: V rdečem imaš označeno, kje je je funkcija. Podržiš miško, nato se prikaže napis prestavi (v zelenem).
Vecctor.jpg
. Potem ni več težko. (Priložila sem zaslonski posnetek). --IrEnA 22:13, 16. november 2012 (CET)

P. S. Odstanila sem besedilo, saj sem našla članek. Sicer pogovornih strani ne brišemo in popravljamo, vendar se mi zdi, da je tukaj tako ok. --IrEnA 22:23, 16. november 2012 (CET)

Mnenje[uredi kodo]

Želel pa bi kakšno mnenje o tem, kaj narediti z netočnimi ali celo nestrokovnimi zapisi, na katere naletim v tekstu. Ali jih lahko izpuščam, oziroma kako gre ta postopek. --Gozd.ing 21:44, 1. januar 2010 (CET)

Dragi inženir, to sem našla na tvoji uprabniški strani. Netočne in nepravilne zapise popravi popolnoma brez slabe vesti. Vsaka izboljšava je dobrodošla.
Člankov ne podpisujemo, da je urejanje vidno iz zgodovine urejanj, npr. tukaj. Vse dobro. --IrEnA 22:23, 16. november 2012 (CET)

Gozdarstvo[uredi kodo]

Predlagal bi, da se vsebina ne drobi toliko po straneh. Vsebina, ki jo trenutno pripravljaš na strani Uporabnik:Gozd.ing/peskovnik, se skoraj popolnoma prekriva z vsebino obstoječega članka Gospodarjenje z gozdom, kar je dodatnega, bi sodilo kar v tisti članek. Enako velja za članek Gozdni ekosistem, ki bi ga bilo najbolje vkomponirati kar v osnovni članek Gozd, saj gozd je ekosistem. Mnenje? — Yerpo Ha? 19:06, 31. januar 2015 (CET)

ODGOVOR

Predpostavljam, da se tvoja pripomba nanaša na moj članek Gozdni ekosistem. Vsebina bi seveda sodila tudi v članek Gozd, ki pa sem ga spisal pred leti in bi si zagotovo zaslužil izboljšave. Vprašanje pa je ali se bom tovrstnega popravljanja še lotil in kdaj. Se namreč še vedno močno lovim s tako imenovanim wikipediranjem.

Strinjal bi se, da se prvi štirje odstavki Gozdni ekosistem prestavijo pod Gozd, preostali del članka pa pod članek Gospodarski gozd, ki ga pripravljam sedaj. V tem primeru bi se članek Gozdni ekosistem ukinil. Sprašujem pa, kako se to naredi, oziroma, kako je možno ta precej pogosto uporabljan izraz, preusmeriti na Gozd?

Gozd.ing (pogovor) 13:13, 1. februar 2015 (CET)

Tako je, eden od mojih predlogov je bil združevanje članka Gozdni ekosistem v članek Gozd. Preusmeritev je seveda zelo smiselna. Postopek ni nič posebnega, za namen pripisa avtorstva pa je najbolje, da ga opraviš sam - treba je preprosto skopirati besedilo na ustrezno mesto v ciljnem članku (lahko se recimo v ta namen tvori poglavje "Gozd kot ekosistem" ali kaj podobnega. Potem se vsebina strani Gozdni ekosistem zamenja s kodo #PREUSMERITEV [[Gozd]], kar lahko tudi jaz postorim. Drug predlog pa je bil, da namesto ustvarjanja ločenega članka Gospodarski gozd dopolniš kar vsebino članka Gospodarjenje z gozdom. Mogoče ta dva izraza nista čisto sopomenki, je pa, če se ne motim, pojem "gospodarski gozd" eden od glavnih vidikov gospodarjenja z gozdom, zato ne vidim smisla v drobljenju vsebine. — Yerpo Ha? 13:37, 1. februar 2015 (CET)