Trot (mitologija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Trot je slovensko bajeslovno bitje, ki je premagalo kačo s perutmi. Trot je Kresnikov brat,[1] oba pa sta povezana z grmenjem in bliskanjem in sta zato oba sorodna bolj zanemu slovanskemu bogu Perunu.[2] Čeprav je Trot označen kot brat sončnega boga Kresnika, danes ni jasno ali sta imela oba istega bajeslovnega očeta ali pa sta veljala le za polbrata.[3] Po izročilu se Trot skupaj s Kresnikom vozi po nebu v zlati gromovniški kočiji, ko pa Kačja kraljica nad njiju pošlje kačo s perutmi, slednjo Trot pokonča s svojo zlato sekiro.[2] Ime Trot je prastarega poganskega izvora- ime tega junaka-božanstva zasledimo v vzhodnoalpskih toponimih (Trot, Trotkova, Trotkovski vrh, Trotovnik, Trotovškov dol),[3] na Češkem pa obstaja oznaka Trut.[4] Uganka o Trotovi povezanosti s Perunom ostaja nerešena: tako nekateri istovetijo Peruna in Kresnika, drugi pa Trota in Kresnika.[4] Etimološko ime Trot razlagajo iz staroslovanskega *tratə v pomenu borec, nasilnik (Krek) ali pa iz trotiti v pomenu udarjati, tolči (Ramovš).[2]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Mikhailov Nikolai (2002): Mythologica slovenica: Poskus rekonstrukcije slovenskega poganskega izročila. Mladika, Trst, str. 69.
  2. 2,0 2,1 2,2 Kropej Monika (2008): Od ajda do zlatoroga: slovenska bajeslovna bitja. Mohorjeva, Ljubljana-Celovec-Dunaj, str. 47.
  3. 3,0 3,1 Šmitek Zmago (2004): Mitološko izročilo Slovencev: Svetinje preteklosti. Študentska založba, Ljubljana, str. 160.
  4. 4,0 4,1 Kropej Monika (2008): Od ajda do zlatoroga: slovenska bajeslovna bitja. Mohorjeva, Ljubljana-Celovec-Dunaj, str. 331-332.