Sorde-l'Abbaye

Sorde-l'Abbaye
Abbey of Saint-Jean de Sorde
Abbey of Saint-Jean de Sorde
Grb Sorde-l'Abbaye
Grb
Lega Sorde-l'Abbaye
Zemljevid
Sorde-l'Abbaye se nahaja v Francija
Sorde-l'Abbaye
Sorde-l'Abbaye
Sorde-l'Abbaye se nahaja v Nova Akvitanija
Sorde-l'Abbaye
Sorde-l'Abbaye
Koordinati: 43°31′47″N 1°03′10″W / 43.5297°N 1.0528°W / 43.5297; -1.0528
DržavaFrancija
RegijaNova Akvitanija
DepartmaLandes
OkrožjeDax
KantonOrthe et Arrigans
InterkomunalitetaPays d'Orthe et Arrigans
Upravljanje
 • Župan (2020–2026) Marie-Françoise Laborde[1]
Površina
1
16,34 km2
Prebivalstvo
 (1 januar 2021)[2]
628
 • Gostota38 preb./km2
Časovni pasUTC+01:00 (CET)
 • PoletniUTC+02:00 (CEST)
INSEE/Poštna številka
40306 /40300
Nadmorska višina2–135 m
(povp. 8 m)
1 Podatki francoske zemljiške knjige, ki ne vključujejo jezer, mlak, ledenikov > 1 km2 in rečnih estuarijev.

Sorde-l'Abbaye (gaskonsko Sòrda l'Abadia, okcitansko Sòrda l'Abadia) je občina v departmaju Landes in regiji Nova Akvitanija v jugozahodni Franciji. Naselje je leta 2019 imelo 623 prebivalcev.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Reka d'Oloron je pritekla iz hidroelektrarne

Občina leži na robu Pays d'Orthe, ozemlja, ki je bilo nekoč pod nadzorom vicomté de Gascogne. Ta zemljišča odmaka reka gave d'Oloron, ki je pritok gave de Pau. Leta 1920 so na tej reki zgradili hidroelektrarno na mestu mlina, ki je pripadal samostanu.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Sorde l'Abbaye, ki leži na via Turonensis, starodavni cesti med deželami in Pireneji, je bil obiskan že v zgornjem paleolitiku in je doživel preporod v srednjem veku kot posledica romanja v Santiago de Compostela.

Najdišče Barat-de-Vin (v Gaskoniji, barat de bi) nedaleč od vasi, je bila glavna prometnica že vsaj dva tisoč let, na njej pa je živel starodavni človek, ki ga je privlačila rodovitnost dolino reke Adour.

Prazgodovinske ostanke iz obdobja zgornjega paleolitika so našli v bližnji jami Duruthy, ki je bila 13. aprila 1962 razvrščena kot zgodovinski spomenik.

Ob vznožju pečine na tem mestu je več prazgodovinskih nahajališč dalo izjemne artefakte magdalenskega obdobja. Na vrhu pečine je bil protozgodovinski oppidum, imenovan Larroque. izkopavanja ob rimski cesti, ki je preko Col de Cize vodila v Španijo, so razkrila tudi galsko-rimsko vilo, okrašeno z mozaiki.

V Béarnu in Bigorreju, starodavnih imenih za lokalno območje, sta bila majhna potoka, ki sta izvirala v gorah Pirenejev. V antiki so z vodo oskrbovali rimske terme, v srednjem veku pa so jih uporabljali za pogon vodnih mlinov in lovljenje lososov.

V okolici Sordeja je več krajev, kjer je mogoče obe reki prečkati s čolnom. Toponimija nekaterih hiš, ki se danes imenujejo »Passager« ali »Passage«, označuje ta mesta, prav tako imena krajev »l'Hôpital« ali »l'Espitaou«, ki nakazujeta, da so romarji nekoč tam prenočevali. Čolni pa niso bili vedno potrebni. Tu je tudi prehod, ki je lahko prehoden, razen ob spomladanski otoplitvi. Konec 12. stoletja je Rihard I. Levjesrčni očitno končal prakso ropanja romarjev na tem mestu.

Ne glede na to, koliko je reka predstavljala težavo za romarje, je bila tudi gospodarska pridobitev za lokalne prebivalce. Vodo so izkoriščali z mlini na vodo in pastmi za losose ali barosi, ki so si jih zamislili menihi in lovijo ribe z odbijanjem toka. Ti so ostali v uporabi do leta 1923. Losos je bil glavni vir dohodka za samostan, ki je lahko ujel do sto kilogramov na leto.

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Galo-rimske mozaike iz Sordeja najdemo v opatovi hiši samostana sv. Janeza, ki je za cerkvijo. Nekaj fragmentov je bilo najdenih okoli leta 1870, večino pa so odkrili leta 1957, zlasti med izkopavanji, ki so potekala od leta 1958 do 1966. Vsi mozaiki so registrirani kot zgodovinski spomeniki.

Ti marmorni mozaiki so bili del galo-rimske vile, ki je bila verjetno zgrajena v 3. stoletju. Na dvorišču opatove hiše ni več sledu zidov vile, vidna pa je notranjost kaldarija in frigidarija kopališča vile. V mozaike so grobove vkopali po-rimski prebivalci.

  • jama Duruthy, prazgodovinsko najdišče z ostanki kamnitega orodja iz obdobja Magdalenske kulture; v bližini se nahaja protozgodovinski oppidum Larroque.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


  1. »Répertoire national des élus: les maires« (v francoščini). data.gouv.fr, Plateforme ouverte des données publiques françaises. 13. september 2022.
  2. »Populations légales 2016«. Nacionalni inštitut za statistične in gospodarske raziskave. Pridobljeno 25. aprila 2019.