Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Skavti)
Jump to navigation Jump to search
Logotip Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Kratica ZSKSS
Drugo ime Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Slogan Mladost, ki deluje
Pravna oblika društvo
Starost članstva 6 - 30 let
Število članov 5000
Število prostovoljcev 800
Sedež Ulica Janeza Pavla II. 13, Ljubljana
Datum ustanovitve 31. marca 1990
Načelnica Irena Mrak Merhar
Načelnik Žiga Kovačič
Članstvo v mednarodnih org. WAGGGS
Spletna stran
http://skavti.si

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) je slovenska skavtska organizacija. Skavtsko gibanje se je v Sloveniji pričelo leta 1922. ZSKSS je bilo ustanovljeno leta 1990 (takoj, ko je bilo to zaradi družbenih razmer možno) in je postalo član World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) leta 1996. ZSKSS ima 4.400 članov (podatek iz leta 2006), v 71 lokalnih skupinah (stegih) po vsej Sloveniji. ZSKSS je nevladna, neprofitna organizacija, odprta za vse, vodijo jo prostovoljci.

Član ZSKSS je skavt oz. skavtinja. Osnovni namen ZSKSS je prispevati k polnemu telesnemu, duševnemu, duhovnemu in družbenemu razvoju mladih ljudi, da bodo lahko postali trdne osebnosti, odgovorni državljani ter člani krajevnih, nacionalnih in mednarodnih skupnosti.

Skavti poleg rednega programa vsako leto organizirajo približno 200 taborov in ravno toliko zimovanj, na katerih se udeleženci učijo življenja in preživetja v naravi, spoznavajo nove kraje, se urijo v ročnih spretnostih in igrah, ob vsem tem pa se hkrati učijo bivanja v skupnosti. Želijo ponuditi zdrav in razgiban način preživljanja prostega časa ter vzgajati k odgovornosti, spoštovanju različnosti in vztrajnosti.

ZSKSS je povezana s Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo (SZSO) v katero so združeni slovenski skavti v Furlaniji-Julijski krajini, ima pa tudi zelo dobre odnose z italijansko katoliško skavtsko organizacijo AGESCI (Associazione Guide e Scout Cattolici Italiani) .

Posameznim članom ZSKSS Zveza tabornikov Slovenije (ZTS), ki je slovenska članica druge svetovne skavtske organizacije World Organisation of Scout Movement (WOSM), zagotavlja pravico do osebnega članstva v WOSM-u, medtem ko ZSKSS zagotavlja članom ZTS udeležbo na aktivnostih,ki jih organizira WAGGGS. Obema organizacijama je skupno tudi sodelovanje pri projektu »Luč miru iz Betlehema«.

V Sloveniji poleg Združenja Slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) deluje tudi Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS), ki združuje odrasle, ki se trudijo živeti v skavtskem duhu.

ZSKSS sorodna mladinska organizacija je Zveza tabornikov Slovenije. Obe organizaciji sta o medsebojnem sodelovanju podpisali poseben dogovor.

Program[uredi | uredi kodo]

Veje (starostne skupine)[uredi | uredi kodo]

ZSKSS je organizirana v štiri starostne skupine:

 • bobri in bobrovke (BB) 6 do 7 let;
 • volčiči in volkuljice (VV) od 8 do 10 let;
 • izvidniki in vodnice (IV) od 11 do 15 let;
 • popotniki in popotnice (PP) od 16 do 21 let.

Izvidniki in vodnice (IV) so organizirani v vode, ločene po spolih, vodi pa v mešane čete. Vse ostale veje so v celoti mešane, delo pa poteka po metodi koedukacije.

Gesla[uredi | uredi kodo]

 • Geslo bobrov in bobrovk je »Trden jez«.
 • Geslo volčičev in volkuljic je »Dober lov«.
 • Geslo izvidnikov in vodnic je »Bodi pripravljen«.
 • Geslo popotnikov in popotnic je »Srečno pot«.

Skavtska obljuba[uredi | uredi kodo]

Jedro skavtstva predstavlja obljuba. To skavt in skavtinja častno izrečeta pred skupnostjo. Poznamo obljubo volčičev in volkuljic ter »pravo« obljubo. Volčja je preprostejša in po vstopu v četo skavt izreče še drugo. Obe pa vključujeta zvestobo Bogu in domovini, pomoč bližnjemu ter izpolnjevanje skavtskih zakonov. Znak obljube je skavtska rutica, ki je najbolj časten del skavtskega kroja.

BB: Obljubim, da bom ljubil Boga in pomagal skrbeti za svet.

VV: Obljubljam, da bom z Božjo pomočjo naredil, kar najbolje morem za svoje poboljšanje,da bom pomagal drugim in izpolnjeval zakona krdela.

IV: Pri svoji časti obljubljam, da si bom z vso močjo prizadeval vestno služiti Bogu in domovni, pomagati svojemu bližnjemu in izpolnjevati skavtske zakone.

Deset skavtskih zakonov[uredi | uredi kodo]

 1. Skavt si šteje v čast, da si pridobi zaupanje
 2. Skavt je zvest Bogu in domovini
 3. Skavt pomaga bližjemu in naredi vsak dan vsaj eno dobro delo
 4. Skavt je prijatelj vsakomur in vsem skavtom brat
 5. Skavt je plemenit
 6. Skavt spoštuje naravo in v njej vidi božje delo
 7. Skavt uboga svoje starše ter vestno opravlja svoje dolžnosti
 8. Skavt si v težavah žvižga in poje
 9. Skavt je delaven in varčen
 10. Skavt je čist v mislih, besedah in dejanjih

Države članice evropske regije WAGGGS-a[uredi | uredi kodo]

Zastava Avstrije, Zastava Belgije, Zastava Belorusije,Zastava Cipra, Zastava Češke, Zastava Danske, Zastava Estonije,Zastava Finske, Zastava Francije, Zastava Grčije, Zastava Irske, Zastava Islandije, Zastava Italije, Zastava Latvije, Zastava Lihtenštajna, Zastava Luksemburga, Zastava Malte, Zastava Monaka, Zastava Nemčije, Zastava Nizozemske, Zastava Norveške, Zastava Poljske, Zastava Portugalske, Zastava Romunije, Zastava Slovenije, Zastava Italije, Zastava Španije, Zastava Švedske, Zastava Švice, Zastava Turčije, Zastava Združenega kraljestva

Pridružene članice WAGGGS-a

Zastava Armenije, Zastava Gruzije, Zastava Madžarske, Zastava Rusije, Zastava San Marina, Zastava Ukrajine

Kandidatke za članstvo v WAGGGS-u

Zastava Albanije, Zastava Litve

Viri[uredi | uredi kodo]

 • World Association of Girl Guides and Girl Scouts, World Bureau (1997) Trefoil Round the World. Eleventh Edition 1997 ISBN 0-900827-75-0

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]