Pojdi na vsebino

Slovenska zamejska skavtska organizacija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Slovenska zamejska skavtska organizacija
Kratica(SZSO)
Drugo imeSlovenska Zamejska Skavtska Organizacija
Pravna oblikazdruženje
Starost članstva8 - 30 let
SedežDrevored XX. septembra 85, 34710 Gorica, Italija
Datum ustanovitve15. december 1976
Spletna stran
http://www.szso.org/

Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO), (italijansko Associazione scouts sloveni in Italia) je mladinska organizacija, ki združuje slovenske skavtinje in skavte v zamejstvu.

Zgodovina zamejskih skavtov[uredi | uredi kodo]

Zgodovina slovenskega zamejskega skavtstva (v zamejstvu: skavtizma) sega v leto 1951, ko so kaplan Lojze Zupančič, prof. Oton Berce in prof. Ivan Theuerschuh ustanovili v Škednju pri Trstu prvi vod slovenskih skavtov, še ena skupina je nastala v župniji Rojan. Naslednje leto so izvedli skupni tabor na Višarjah. Leta 1953 je prišlo do uradne ustanovitve Združenja slovenskih tržaških skavtov, katerega duhovni vodja je postal kaplan Zupančič, prvi načelnik prof. Oton Berce in starešina prof. Ivan Theuerschuh. Osem let kasneje, leta 1959, so na pobudo dr. Jožeta Prešerna nastale tudi slovenske tržaške skavtinje. Po zgledih iz Trsta je tudi v Gorici leta 1963 nastala prva, kratkotrajna skupina skavtinj. Naslednje leto so nastali slovenski goriški skavti, leta 1967 so se spet pojavile goriške skavtinje.

Že leta 1971 je izšla prva številka Jamborja, glasila tržaških skavtinj (kasneje tudi skavtov), ki ga SZSO izdaja še sedaj.

Poleti 1976 je v Pinedu pri Pordenonu potekal 1. slovenski zamejski jamboree, ki so se ga udeležili tudi takrat še samostojni slovenski koroški skavti.

Ustanovitev SZSO[uredi | uredi kodo]

Z združitvijo sprva ločenih slovenskih skavtskih organizacij (Slovenskih tržaških skavtov (u. 1951), Slovenskih tržaških skavtinj (u. 1959), ter Slovenskih goriških skavtov in skavtinj (u. 1963 oz. 1964) je 30. marca 1976 neuradno nastala Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO), uradno pa je bila ustanovljena 15. decembra 1976. [1]

Namen SZSO in organiziranost[uredi | uredi kodo]

SZSO je slovenska mladinska katoliška vzgojna organizacija, izraz skavtskega gibanja med Slovenci v Italiji. Temelji na vrednotah krščanstva, slovenstva in demokracije. Je nestrankarska organizacija in uresničuje svoje družbeno politično poslanstvo popolnoma neodvisno. Pri tem upošteva delo drugih vzgojnih organizacij in posameznikov v okolju in živi svojo krščansko izbiro znotraj cerkvene skupnosti. SZSO je nevladna neprofitna organizacija, ki jo vodijo prostovoljci.

Organiziranost[uredi | uredi kodo]

Vrhovni organ SZSO predstavlja Deželno vodstvo, v katerega so poleg deželne načelnice in načelnika vključeni še tajnik-blagajnik, poverjenik za stike z javnostmi, poverjeniki za metodologijo in poverjeniki za usposabljanje voditeljev. Regionalni nivo organiziranosti predstavljata Pokrajinsko vodstvo Trst in Pokrajinsko vodstvo Gorica, v katera so poleg pokrajinske načelnice in načelnika vključeni še tajnik-blagajnik, gospodar in duhovni asistent.

Temelj skavtske organiziranosti v Gorici predstavlja steg Gorica, v Trstu in okolici pa stega Trst in Kraški steg. Poleg Trsta in Gorice nekatere od starostnih skupin SZSO delujejo na Opčinah, v Nabrežini, v Boljuncu, v Devinu, pri sv.Ivanu in v Doberdobu.

Program[uredi | uredi kodo]

Začetnik svetovnega skavtstva
sir Robert Baden-Powell
(po skavtsko: Bi-Pi)

SZSO si prizadeva prispevati k vsestranski rasti mladih, k njihovemu telesnemu, duševnem in duhovnemu razvoju, da v luči odhoda odrastejo v celostne osebe, sposobne svobodnih in odgovornih izbir. Obenem SZSO vzgaja svoje člane k odgovorni in dejavni življenjski drži, ki jo narekujejo dosledno krščanstvo, zvestoba narodu in domovini, pošteno državljanstvo in zavestna skavtska izbira. Zaradi svoje etnične specifike SZSO s posebno pozornostjo posreduje svojim članom slovenske narodne vrednote, jezik, kulturo in zgodovino in jih vzgaja k spoštovanju in ljubezni do njih. Da bi dosegla te cilje se ravna po načelih in metodi skavtstva, ki temelji na Baden-Powellovi zamisli združevanja in vzgoje mladine, in ki je prilagojen današnji mladinski stvarnosti.

Veje (starostne skupine)[uredi | uredi kodo]

SZSO je organizirana v treh starostnih skupinah:

starostna skupina starost
volčiči in volkuljice (VV) od 8 do 11 let
izvidniki in vodnice (IV) od 11 do 16 let
popotniki in popotnice (PP) od 17-20 do 21 let

Voditelji posameznih skupin se zbirajo v skupnostih voditeljev.

Skavtsko sodelovanje[uredi | uredi kodo]

SZSO ima s Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) sklenjen sporazum o čezmejnem skavtskem sodelovanju. [2]

SZSO ima pa tudi zelo dobre odnose z italijansko katoliško skavtsko organizacijo AGESCI Arhivirano 2019-06-16 na Wayback Machine. (Associazione Guide e Scout Cattolici Italiani) ter sklenjen medsebojni dogovor o sodelovanju.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ivanič Martin, ur. (2011). Slovenika, Slovenska nacionalna enciklopedija. Mladinska knjiga. str. 1360. COBISS 257461504. ISBN 978-961-01-1364-5.
  2. »Sporazum SZSO-ZSKSS«. Pridobljeno 22. junija 2019.
  3. »Memorandum tra AGESCI e SZSO«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. maja 2006. Pridobljeno 8. januarja 2007.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]