Satluj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Satledž
Satledž
River
Država Zastava Indije India, Zastava Pakistana Pakistan
Izvir Jezero Rakshastal
Dolžina 1.500 km (932 mi) approx.
Pretok za Ropar
 - povprečje 500 m3/s (17.657 cu ft/s) [1]
Reka Satledž je pritok Inda
Reka Sutlej v Rupnagar Pandžab, Indija

Reka Satledž (alternativno Satluj) (pandžabsko: ਸਤਲੁਜ, hindujsko: सतलुज, sanskrt: शतद्रु (shatadru) urdujsko: درياۓ ستلج) je najdaljša od petih rek, ki tečejo skozi zgodovinska območja regije Pandžab v severni Indiji in Pakistanu. Nahaja se severno od gorovja Vindhya, južno od Hindukuša, dela Himalaje in vzhodno od centralnega masiva Sulaiman v Pakistanu. Reka Sutlej je znana tudi kot Satadree[2] in včasih kot Rdeča reka. Je najvzhodnejši pritok reke Ind.

Voda reke Sutlej se razporejajo v Indiji pod pogoji iz Pogodbe o vodah Inda, podpisane leta 1960 med Indijo in Pakistanom, in so večinoma preusmerjene na namakalne kanale v Indiji. Na reki Sutlej obstaja več večjih hidroelektrarn, vključno z 1.000 MW jez Bhakra, 1000 MW hidroelektrarno Karcham Wangtoo in 1530 MW jez Nathpa Jhakri. [3] V nasprotju s trditvami države Pandžab v Indiji, je majhen del okrožja Panchkula v državi Haryana tudi del območja povodja reke Sutlej. [4]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zgornja dolina reke Sutlej je bila nekoč znana kot dolina Garuda, kjer je živela Zhangzhung, starodavna civilizacija zahodnega Tibeta. Dolina Garuda je bila središče njihovega imperija, ki se je raztezal po bližnji Himalaji. Zhangzhung so zgradili visok palačo v Zgornji dolini Sutlej, imenovano Kyunglung, ruševine, ki še vedno obstajajo v bližini vasi Moincêr, jugozahodno od gore Kailaš. Verjetno je Zhangzhung osvojil tibetanski imperij.

Meje Velikega Nepala so se razširile proti zahodu do tedanje reke Satluj, dokler ni leta 1809 kralj Kangra odbil vojsko kraljestva Gorkha proti vzhodu s pomočjo maharadže Ranjit Singha.

Danes v dolini Sutlej živijo nomadski potomci Zhangzhungov, ki živijo v majhnih vaseh in pasejo jake.

Reka Sutlej je bila glavna transportna pot za kralje tistega časa. V začetku 18. stoletja je bila uporabljena za prevoz devdar ( Polyalthia longifolia) lesa za okrožje Bilaspur, okrožje Hamirpur in druga mesta vzdolž obrežja reke Sutlej.

Opis[uredi | uredi kodo]

Izvir reke Sutlej je jezero Rakshastal v Tibetu. Od tam, pod tibetanskim imenom Langqên Zangbo ("Slonova reka") teče najprej v smeri zahod-severozahod približno 260 kilometrov, do prelaza Shipki La, kjer vstopa v Indijo, v državo Himahal Pradeš. Nato pa nekoliko zavije, sledi zahodno-jugozahodno smer približno 360 kilometrov, kjer se vanjo izliva reka Beas v bližini Makhuja, okrožje Firozpur, država Pandžab.

V nadaljevanju proti zahodu-jugozahodu, Sutlej vstopi v Pakistan približno 15 kilometrov vzhodno od Bhedian Kalana, okrožje Kasur, provinca Pandžab in nadaljuje jugozahodno skozi starodavno in zgodovinsko, nekdanjo knežjo državo Bahawalpur.

Približno 17 kilometrov severno od Uch Sharifa (Uch - urdujščina: اوچ شریف) (grščina: Alexandria En Indo Potamo - je bilo pomembno zgodovinsko mesto, ki ga je ustanovil Aleksander Veliki) se reka Sutlej združi z reko Chenab, skupaj tvorita reko Panjnad, ki se končno izliva v reko Ind približno 100 kilometrov zahodno od mesta Bahawalpur. Območje na jugovzhodu, na pakistanski strani indijske meje, se imenuje puščava Cholistan in na indijski strani puščava Thar.

Geologija[uredi | uredi kodo]

Za reko Sutlej, skupaj z vsemi rekami Pandžaba mislijo, da so pred 5 milijoni let tekle proti vzhodu v Ganges. [5]

Obstajajo tehtni geološki dokazi, ki kažejo, da je pred 1700 pred našim štetjem in morda še prej, bila reka Sutlej pomemben pritok reke Ghaggar-Hakra (morda legendarna reka Sarasvati) namesto Inda, različni avtorji govorijo od 2500 do 2000 pred našim štetjem [6], od 5000 do 3000 pred našim štetjem [7] ali pred 8000 pred našim štetjem [8]. Geologi menijo, da je tektonska dejavnost ustvarila spremembe v nadmorski višini, kar je preusmerilo tok reke Sutlej od jugovzhoda proti jugozahodu [9]. Če je do preusmeritve reke prišlo pred kratkim (pred približno 4000 leti), je lahko odgovorna za sušenje Ghaggar-Hakra (Saraswati), kar povzroča širjenje puščave Cholistan in vzhodnega dela sodobne države Sindh in opuščanje harappanskih naselij vzdolž Ghaggarja. Morda pa je reko Sutlej Ind ujel že tisoče let prej.

Obstaja nekaj dokazov, da je za močno erozijo, ki jo povzroča današnja reka Sutlej, krivo lokalno gubanje in hitro odkopavanje kamenja nad Rampurjem. [11] To bi bilo podobno, vendar v veliko manjšem obsegu, kot izkop kamnin, ki jih je naredila reka Ind v Nanga Parbatu, Pakistan. Reka Sutlej je tudi izpostavila dvojno obrnjen metamorfni naklon.

Kanal Sutlej-Yamuna[uredi | uredi kodo]

Obstaja predlog za izgradnjo 214-kilometrskega kanala za tovornni promet, znan kot Sutlej-Yamuna Link (SYL) [10], ki bi v Indiji povezal reki Sutlej in Jamuna. Projekt je namenjen za povezavo Gangesa, ki teče do vzhodne obale podceline, s točkami na zahodu prek Pakistana. Ko bo končan, bo SYL omogočal plovbo po celinskih vodah iz indijske vzhodne obale na zahodno obalo v Arabskem morju, ne da bi zaobšel skrajni južni del Indije po morju, kar bi močno skrajšalo prevozne razdalje, zmanjšalo pritisk na morska pristanišča, izognilo nevarnostim na morju, in ustvarilo poslovne priložnosti ob poti. Vendar pa je predlog naletel na težave in je bil predan Vrhovnemu sodišču Indije.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. "Sutlej valley". The Free Dictionary. 
  2. Asiatic Society of Bengal. Journal of the Asiatic Society of Bengal, Volume 17, Part 1. str. 210, paragraph two. 
  3. "Nathpa Jhakri Hydroelectric Power Project, India". power-technology.com. Pridobljeno dne 14 May 2011. 
  4. "Dams & barrages location map in India, Central Water Commission, GoI". Pridobljeno dne 2012-12-14. 
  5. Clift, Peter D.; Blusztajn, Jerzy (December 15, 2005). "Reorganization of the western Himalayan river system after five million years ago". Nature 438 (7070): 1001–1003. PMID 16355221. doi:10.1038/nature04379. 
  6. Mughal, M. R. Ancient Cholistan. Archaeology and Architecture. Rawalpindi-Lahore-Karachi: Ferozsons 1997, 2004
  7. Valdiya, K. S., in Dynamic Geology, Educational monographs published by J. N. Centre for Advanced Studies, Bangalore, University Press (Hyderabad), 1998.
  8. *Clift et al. 2012. "U-Pb zircon dating evidence for a Pleistocene Sarasvati River and capture of the Yamuna River." Geology, v. 40. [1]
  9. K.S. Valdiya. 2013. "The River Saraswati was a Himalayan-born river". Current Science 104 (01). [2]
  10. http://india.gov.in/sectors/water_resources/sutlej_link.php Sutlej-Yamuna Link

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 29°23′N 71°02′E / 29.383°N 71.033°E / 29.383; 71.033