Riese Pio X

Riese
Riese Pio X
središče Riesa za časa Pija X.[1]]]
središče Riesa za časa Pija X.[1]]]
Il territorio comunale nella provincia di Treviso (občine v pokrajini Treviso)
Il territorio comunale nella provincia di Treviso (občine v pokrajini Treviso)
Riese se nahaja v Italija
Riese
Riese
Geografski položaj v Italiji
Koordinati: 45°43′N 11°55′E / 45.717°N 11.917°E / 45.717; 11.917
DržavaZastava Italije Italija
DeželaBenečija
PokrajinaTreviso (TV)
FrazioniPoggiana, Spineda, Vallà
naselje: Cendrole
Upravljanje
 • ŽupanMatteo Guidolin (od 26. maja 2014) (državljanska lista (Scelgo Riese))
Površina
 • Skupno3.064 km2
Nadm. višina
65 m
Prebivalstvo
 (31. december 2015 Dato Istat – Prebivalstvo s prebivališčem 31. decembra 2015.)
 • Skupno11.067
 • Gostota3,6 preb./km2
DemonimRiesini
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • PoletniUTC+2 (CEST)
Poštna številka
31039
Klicna koda0423
ZavetnikSveti Matej
sveti Pij X.
Dan21. september
21. avgust
Spletna stran[Uradno spletno mesto Uradno spletno mesto]

Riese Pio X (redno skrajšano Riese) je mesto in občina v pokrajini Treviso (TV), dežela Benečiji v severni Italiji, z glavnim mestom Treviso. Občina ima 11. 067 prebivalcev [2]. 2007 so cenili število prebivalcev na 10.660[3] in torej prebivalstvo narašča.

Zemljepisna lega[uredi | uredi kodo]

Občina se nahaja na pol poti med Castelfrancom in Asolom v beneški nižini; obvladuje ga hribovje Monte Grappa. Ravninsko področje se deli na dva dela: vzhodno je nerodovitno in sušno, zahodno pa večkrat poplavlja hudournik Musone; zato ima dovolj vode za obdelovanje in namakanje.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Rimsko obdobje[uredi | uredi kodo]

Najstarejše najdbe izhajajo že iz bronaste dobe, zlasti ostanki nekega naselja v soteski Vallà. V rimski dobi je tu obstajala občina Acelum (Asolo), ki je s cesto Via Aurelia povezovala Patavium in Feltrio. Domnevajo, da marijino svetišče Cendrole izhaja iz antičnega kraja, kjer so častili Diano in Junono.
Od takrat omenjajo tudi krajevno ime Riese, izvajano iz imena Resius, kakor tudi Vallà; tam je obstajal Vallum, torej utrdba, utrjen kraj, tabor.

Srednji vek[uredi | uredi kodo]

S propadanjem Rimskega cesarstva so se mnoga podeželska naselja utrdila in se pretvorila v prave utrdbe. Omenjen je tudi Riese kot castrum Resii v listini iz 972, s katero je svetorimski cesar Oton I. podaril treviškemu škof v Rotzu (Vicenza) to in druge nadarbine.

Hud požar[uredi | uredi kodo]

9. januarja, ob 12:45, se je vzdignil iz podjetja Milldue, ki izdeluje kopalnice, črn dim, ki mu je sledil rdeč ogenj, in se je videl kilometre daleč. Skoraj popolnoma je uničeno tovarniško skladišče površine 5 tisoč m² v Via Balegante, v industrijskem področju naselja Cendrole. Ni bilo ranjenih, v zraku pa tudi ne nevarnih snovi; kljub temu je župan Matteo Guidolin pozval ljudi, naj ostanejo v hišah in zaprejo vsa okna. Gasilci so delali več ur, tudi ponoči, da bi omejili požar in da se ne bi razširil na sosednje stavbe. 30 izkušenih profesionalnih gasilcev so poslala z devetimi sosednja mesta: Treviso, Castelfranco, Montebelluna, Padova, Cittadella; prispeli pa so tudi prostovoljci iz kraja Asolo. Ni še znan vzrok, gorel je papir in lakiran furnir; analiza pa ni pokazala prisotnosti nevarnega eternita. [4] Nesreča bo najbolj prizadela zaposlene, saj je v nevarnosti njihovih 50 delovnih mest. [5]

Simboli[uredi | uredi kodo]

Grb papeža Pija X.

Občinski ščit, odobren z državno poveljo 23. februarja 1928, vsebuje na modrem polju srebrn grad, obkrožen z dvema zvezdama; na drugem polju je zvezda s šestimi zlatimi žarki, s srebrno glavo leva svetega Marka. Ščit je okrašen z občinskimi okraski.

Grb je očitno navdihnjen s tistim Pija X. z levom sv. Marka v glavi, ki ga je navadno uporabljal beneški patriarh; sidro v razburkanem morju je simbol krščanskega upanja. Edina razlika je v gradu nas levi strani, ki spominja na antično utrdbo okrog kraja Riese, kjer je danes občinska stavba.
Z ukazom predsednika republike 11. marca 1953 razpolaga občina tudi s praporjem, ki ima zastavne barve z napisom: »Comune di Riese Pio X« skupaj z grbom, ki je opisan zgoraj.

Znane osebnosti[uredi | uredi kodo]

Slikovna zbirka[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Czaich Á. Gilbert és Fráter Aladár X. Pius X. pápa. Pius pápa életének és uralkodásának története napjainkig. Budapest 1907
  2. Dato Istat – Prebivalstvo s prebivališčem 31. decembra 2015
  3. »The World Gazetteer«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. februarja 2013. Pridobljeno 20. februarja 2007.
  4. »Incendio Riese: ignote le cause, si indaga«. Oggi Treviso. 9. januar 2018. Pridobljeno 13. januarja 2018.
  5. »Incendio Milldue, si teme per quasi cinquanta posti di lavoro«. Oggi Treviso. 12. januar 2018. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. januarja 2018. Pridobljeno 13. januarja 2018.
  6. v času Jožefa Sarta last Jožefove sestre Terezije in njene hčerke Amalije

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]