Sveti Venceslav: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Lanfra (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Lanfra (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 36: Vrstica 36:
[[nl:Wenceslaus de Heilige]]
[[nl:Wenceslaus de Heilige]]
[[pl:Wacław I Święty]]
[[pl:Wacław I Święty]]
[[ru:Вацлав Святой]]
[[tl:Wenceslaus I, Duke ng Bohemya

Redakcija: 11:34, 7. junij 2007

Kip sv. Venceslava v češkem mestu Olomoucu.

Venceslav (češ. Václav; nem. Wenzel) je sin češkega vojvode Vratislava I. in njegove žene Dragomire, ter vnuk svete Ljudmile. (* 908, 903 ali 910; † 28. september 929 ali 935)

Otroška leta

Sveti Venceslav star 14 let z babico Sveto Ljudmilo

Prvo kršćansko vzgojo mu je dala stara mati (babica) Ljudmila, ki je bila prva češka kršćanska vojvotkinja, krstil jo je osebno sv. Metod. Oče mu je zgodaj umrl. Ker je bil še mladoleten, kot naslednik zaradi mladoletnosti, ni mogel vladati. Namesto njega je vladala mati Dragomira. Ta žena je sicer bila krščena, vendar je bila slaba krščanka. Zato je hitro prišla v konflikt zaradi vpliva pobožne vzgoje Ljudmile na Venceslava in običajev, ki so tedaj vladali. Dobra duša sv. Ljudmila, se je rajši umaknila v dvorec Tetin, kjer pa sta ju v noči 16. septemra 921 ubila dva Dragomirina dvorjana.

Čas vladanja

Venceslav je imel v načrtu čim bolj dosledno uvajanje krščanstva v deželo in na ta način bi postal čim manj odvisen od vpliva Nemškega carstva. Prav to pa je hotela Dragomira preprečiti.

Z vseh strani so hvalili Venceslavovo vladanje, mnogo je storil za blagostanje vseh ljudi, dal pa je tudi za okrasitve cerkva.

Hotel je iti celo tako daleč in predati vladanje mlajšemu bratu. Želel je oditi v Rim in tam zaprositi papeža, da bi postal redovnik. Zaradi tega ni razumljiva zarota njegovih poganskih velikašev in lastnega brata Boleslava, ki so ga med vrati cerkve ubili.

Venceslavova dobra dela

Bil je celo tako marljiv krščan, da je celo osebno vzgajal in obdeloval vinograd iz katerega je pripravljal vino za mašo.

Zaradi svojih visokih moralnih kvalitet in svoje učenosti, je ta mladi knez postao najpopularnejši svetnik Češke in temeljni kamen češke državnosti.

Je zaštitnik Češke, Prage, pokrajine Moravske in proizvajalcev vina in piva.

Telo svetnika je kasneje preneseno v katedralo sv. Vida v Pragi. Zanimivo je, da je Venceslav za časa svojega življenja prenesel relikvije sv. Vida v to katedralo. Najlepši praški trg je imenovan po njem – »Vàclàvske nàměsti«. Tu se nahaja najbolj slaven svetnikov spomenik, ki ga prikazuje kako jaha na konju okrožen s kipi čeških svetnikov (sv. Prokopije, sv. Adalberta, sv. Ljudmile i sv. Ane).

Spominski dan je pri katolikih 28. september.