Uplinjač: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 34 zlogov ,  pred 7 meseci
naslova
({{normativna kontrola}})
(naslova)
 
'''Uplinjáč''' ali '''karburátor''' ([[angleščina|angleško]] ''carburetor'', [[Francoščina|francosko]] ''carburateur'', [[Italijanščina|italijansko]] ''carburatore'', pogovorno tudi '''fergazer''' po [[nemščina|nemški]] besedi ''Vergaser'') je [[naprava]] za pripravo gorljive mešanice za bencinske [[motor z notranjim izgorevanjem|motorje z notranjim zgorevanjem]]. V njem se razpršuje in izpareva hlapljivo gorivo ([[bencin]], [[benzen]], [[kerozin]]) in se meša z [[zrak]]om. Ker se gorivo zmeša pred vstopom v valj gre za [[indirekten vbrizg]] goriva. Veliko se še uporablja v letalskih motorjih na primer: [[Lycoming O-235]] in kosilnicah ter drugih lahkih strojih zaradi enostavnosti. Problem, ki ga ima vpljinač v letalskih motorjih je njegovo zamrzovanje na mali moči, zaradi česar jih moremo ogrevati s toploto od cevi izpušnih plinov. V modernih vozilih so jih večinoma zamenjali drugi [[načini vbrizga goriva]], ki imajo boljšo atomizacijo in s tem večji izkoristek in večjo moč. [[Direktni vbrizg]] je način dovajanja goriva direktno v zgorevalno komoro.
 
== Etimologija ==
Beseda ''carburetor'' izhaja iz francoske besede ''carburer, ''ki pomeni karbid, beseda ''carburer'' pa pomeni mešati z ogljikom oziroma povečevati vsebnost ogljika (in s tem energije) v tekočini s tem, da se jo zmeša z nestabilnim ogljikovodikom''.<ref>[http://www.answers.com/carburet&r=67 American Heritage Dictionary, via Answers.com][http://www.etymonline.com/index.php?term=carburetor Online Etymology Dictionary]</ref>''
 
== Zgodovina ==
Izumil ga je Italijan Luigi De Cristoforis leta 1876. Dodelal ga Je Enrico Bernardi iz Univerze v Padovi leta 1882 za njegov motor Motrice Pia, ki velja za prvi motor takšne vrste. Patente za uplinjač je prijavil tudi nemški znanstvenik Karl Benz.
 
6.210

urejanj

Navigacijski meni