Dizel-električni pogon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dizel-električna lokomotiva Metra EMD F40PH

Dizel-električni pogon je način pogona lokomotiv, ladij, dumper tovornjakov in drugih vozil. Dizelski motor poganja električni generator, ki proizvaja enosmerni ali izmenični tok. Ta tok se potem porabi v električnem motorju, ki poganja vozilo. Pri dizel-električnem pogonu ni potrebna sklopka, v nekaterih primerih ni potreben tudi menjalnik.

Siemens Schottel azimutni potisnik

Podmornice lahko uporabljajo dizelski motor z generatorjem za napolnitev baterij in potem plujejo pod vodo z električnim motorjem. Podobno je tudi hibridnih avtomobilih, lahko se uporablja tudi bencinski motor. Z dizelelektričnim pogonom so eksperimentirali tudi na tankih.

Električni motorji imajo prednost, ker lahko razvijajo velik navor tudi pri nizkih obratih. V nekaterih primerih npr. pri dizel-električnih lokomotivah, lahko trakcijski motor deluje kot generator in tako dinamično zavira vozilo. Če se proizvedeni električni tok ponovno uporabi se to imenuje regenerativno zaviranje, če pa električni tok spremeni v toploto v radiatorjih se to imenuje reostatično zaviranje.

Izvedbe dizel-električnih pogonov[uredi | uredi kodo]

  • Sprva so se uporabljali generatorji enosmernega toka (DC), ki so poganjali trakcijske motorje na enosmerni tok (DC) - te stroje bi lahko opisali ko "DC-DC"
  • Kasneje s pojavom usmernikov z majhnimi izgubami, so enosmerne generatorje nadomestili alternatorji (generatorji izmeničnega toka). Izmenični tok iz alternatorjev se je v usmerniku pretvoril v enosmernega in poganjal trakcijske motorje na enosmerni tok (slednji se ni spremenil). S tem se je zmanjšalo vzdrževanje in povečala zanesljivost. Ta konfiguracija se imenuje "AC-DC"
  • V 1990ih se pojavom IGBT ter pretvornikov frekvenc so ostali alternatorji, trakcijski motorji na izmenični tok pa so nadomestili enosmerne. Izmenični tok iz alternatorja, se je v usmerniku pretvoril v enosmernega in potem v pretvorniku frekvenc še enkrat v izmeničnega. Na prvi pogled nelogično, vendar je to potrebno, ker je hitorst indukcijskega motorja odvisna od frekvence in napetosti. Prednost tega načina je do 30% večja adhezija (v primeru vlakov) in precej manjše vzdrževanje in večja zanesljivost. Ta konfiguracija se imenuje "AC-AC"

Primer dizelektričnih vozil in plovil[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]