Turbokompaundni motor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dvotaktni dizelski motor Napier Nomad s turbino

Turbokompaundni motor (ang. turbo-compound engine) je vrsta batnega motorja z notranjim zgorevanjem. Ima majhno turbino, ki jo poganjajo izpušni plini iz cilindrov. Na ta način se na enoto porabljenega goriva dobi več dela, ker se uporablja energijo izpušnih plinov, ki bi se drugače izgubila v okolje. Največkrat se uporablja na štiritaktnih bencinskih motorjih, kot npr. Wright R-3350 Duplex-Cyclone ali pa Ferrari 059/3, lahko pa tudi na dvotaktnih dizelskih kot npr. Napier Nomad

Turbina je mehanično povezana na ročično (pogonsko) gred, možne so tudi hidravlične ali električne izvedbe. Turbokompaundne motorje so večinoma uporabljala propelerska potniška letala, preden so se pojavili visokoobtočni turboventilatorski motorji. Turbina na vezadstem motorju Wright R-3350 je proizvajalo okrog 550 KM pri vzletu.

Podobna naprava je turbopolnilnik, vendar slednji ne proizvaja mehanske moči za pogon vozila, ampak turbina žene kompresor, ki poveča polnilni tlak in tako poveča sposobnosti motorja.

V sezoni 2014 se bo v Formuli 1 uporabljal 1,6 litrski turbokompaundni V6 motor, turbina bo povezana z električnim motorjem/generatorjem imenovanim MGU-H. Ko bo dirkalnik zaviral bo MGU-H deloval kot generator in bo polnil baterijo. Ko bo dirkalnik pospeševal se bo ta energija uporabila za hitro pospeševanje turbine in tako ne bo turbo luknje.

Primer turbokompaundnih motorjev[uredi | uredi kodo]

  • Zvezda
    • Zvezda M503 - sovjetski 42-valjni mornarski dizelski motor, ki se je uporabljal na plovilih razred Osa

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "The Turbo Compounding Boost". 2007.