Novo brdo: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 1.213 zlogov ,  pred 10 meseci
m
m
 
Novo Brdo je bila tisti čas metropolija, z veliko [[Grad Novo brdo|novobrško utrdbo]], zgrajeno na vrhu ugaslega [[ognjenik]]a, čigar ostanke je videti še danes; ostanki prebivališč so raztreseni vsenaokoli. V zunanjem zidu gradu je videti velik [[križ]] vzidan v kamne. [[Fortifikacija|Trdnjava]] oziroma grad po mnenju strokovnjakov izhaja iz časov [[Srbsko cesarstvo|Srbskega cesarstva]]. V tistem času računajo da je tam živelo 6,720 ljudi. V prvi polovici 15. stoletja so škofje iz Lipljana stolovali na Novem brdu. Tam so bili saški rudniki in visoke peči za železo, svinec, zlato in srebro. Novobrško srebro je znano po svojem ''sijajnem srebru'' (en: ''glam silver'', la: ''argentum de glama'', kar je zlitina srebra z 1/6-1/3 zlata). 1450 je rudnik na Novem brdu proizvajal okrog 6,000 kg srebra letno.
 
Novo brdo se je dolgo upiralo [[Turki|turškim]] osvajanjem. 1439 je glavno mesto takratne Srbije [[Smederevo]] padlo, a dve leti zatem se je prišlo pod otomansko oblast 1441 tudi [[Novo brdo]], ki pa je bilo z dogovorom vrnjeno Srbiji 1443. Trdnjavo, ki so jo Turki imenovali ''Nobırda'', so oblegali štirideset dni in je prišla pod Otomane 1. junija 1455. To dogajanje je opisal [[Konstantin Mihailović]] iz rudnika [[Ostrovica (Rudnik)|Ostrovica]] blizu Novega brda; njega so odgnali od doma Otomani skupaj z drugimi 300 dečki, da bi ga nasilno izdresirali v [[janičar]]je. [[Muslimani|Muslimanski]] osvajalci so takrat pomorili vse višje častnike, medtem ko so mladeniče in dečke kot sužnje odgnali v otomansko vojsko, a 700 žena in deklet so si razdelili za žene turški poveljniki.
 
Na začetku 20. stoletja se je število prebivalcev na Novem brdu začelo manjšati, a veliko se jih je preselilo v bolj pristopne [[Gnjilane]]. Z ustanovitvijo mednarodnih oboroženih sil [[KFOR]]a 12. junija 1999 za zagotovitev varnosti in miru na Kosovem in njegovega civilnega krila [[UNMIK]]a, je to področje naselila vojaška izpostava ameriških vojakov ter mednarodno in kosovsko policijsko postajo.
 
== Prebivalstvo ==
16.833

urejanj

Navigacijski meni