Uporabniški pogovor:Stebunik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Uporabniški pogovor:Stebunik.

Sortiranje[uredi kodo]

Pri sortiranju papežev je potrebno uporabit naslednji način, da deluje ustrezno: {{DEFAULTSORT:Benedikt 15.}} ali pa {{DEFAULTSORT:Pavel 06.}}. Torej vselej z dvomestno številko. Beseda papež niti ni potrebna. --  Janezdrilc 14:49, 18. februar 2018 (CET)

Hvala. Ti se razumeš na to, ali si uredil? Stebunik 18:38, 18. februar 2018 (CET)

Nisem teh stvari urejal. Mislil sem samo, da ko urejaš kak članek o papežih, spotoma popraviš sortiranje. Pri Benediktu XV. sem videl namreč, da imaš sedaj {{DEFAULTSORT:Benedikt XV., Papež}}. --  Janezdrilc 18:43, 18. februar 2018 (CET)

Nekaj sem poskusil po Tvojem, pa "ne prime". Da ne napravim zmede, bom zaenkrat pustil; me čaka še veliko urejanja. Stebunik 19:08, 18. februar 2018 (CET)

Slog[uredi kodo]

Pri člankih vidim, da še vedno uporabljaš <br> med besedilom. Prelomov vrstic načeloma ne uporabljamo, saj odstavke ločimo z eno prazno vmesno vrstico. --  Janezdrilc 17:09, 10. marec 2018 (CET)

Kdaj se pa potem uporablja znak <br>? Doslej mi je prav prišel. Stebunik 18:23, 10. marec 2018 (CET)

Pri Piju XI. sem vse <br> nadomestil s presledki vrstic (razen v infopolju). --  Janezdrilc 00:04, 11. marec 2018 (CET)

Pesmica ne prime[uredi kodo]

Ne morem in ne morem postaviti pravilno dvojezične pesmice Berninijev nagrobnik za Urbana VIII. na strani papež Urban VIII. Zanesem se na Tvojo pomoč in vnaprej hvala. Stebunik 01:19, 15. november 2018 (CET)

Ni problema. Eno navpičnico si samo pozabil dodati. --  Janezdrilc 13:32, 15. november 2018 (CET)

Kategorije[uredi kodo]

Prosim ne ustvarjaj tako slabo definiranih kategorij kot je "Vplivne ženske". Tak opis lahko pridamo skoraj vsaki ženski, ki ima svoj članek, zato je popolnoma neinformativen, s tem pa tudi neuporaben za kategorizacijo. — Yerpo Ha? 16:00, 17. december 2018 (CET)

Kaj pa predlagaš bolj ustreznega, kar bi zajelo res tiste najvplivnejše (in morda zgodovinske osebnosti)?Stebunik 16:41, 17. december 2018 (CET)
"Res tiste najvplivnejše" je izjemno subjektivna oznaka in nemogoče jo je natančno opredeliti. Edina možnost so kakšni avtoritativni seznami, na hitro najdem recimo 25 najmočnejših žensk preteklega stoletja revije Time, to bi bilo potem narejeno na enak način kot Kategorija:Osebe leta revije Time. Le zgled, vem, da ni popolnoma isto, kar si želel. — Yerpo Ha? 21:04, 17. december 2018 (CET)

Sveto leto[uredi kodo]

V člankih o Svetem letu se seznami po različnih Wikipedijah nekoliko razlikujejo – od 26 vpisov na Nemški do 33 vpisov na Italijanski Wikipediji. Bi lahko malo primerjal sezname po Wikipedijah, vsaj taglavnih, da se seznam poenoti in prečisti? --  Janezdrilc 20:15, 30. december 2018 (CET)

Lahko poskusim primerjavo, saj imam knjigo o svetem letu, ki je navedena v literaturi ob Svetem letu. To pa seveda ni lahka zadeva, ker obstajajo redna ter izredna sveta leta, ki jih je kar precej - in jih nekateri upoštevajo, drugi pa ne.Stebunik 22:15, 30. december 2018 (CET)
Če gledamo pri papežih, bomo opazili, da je že samo Urban VIII. razglasil 9 svetih let, med katerimi je bilo le eno redno - in tisto je prišlo v naš seznam. Glede na pomembnost so v slovenskem seznamu izbrana menda kar vsa najvažnejša.Stebunik 22:24, 30. december 2018 (CET)

Super, če imaš knjigo. Cilj je, da bi seznam zaobjel prav vsa, ne samo redna, seveda pa bi bilo treba izredna posebej označiti. --  Janezdrilc 23:33, 30. december 2018 (CET)

To bi seveda bilo veliko delo (kot sem omenil že pri Urbanu VIII.). V knjigi so žal le "redna" sveta leta. Povezati bi se bilo treba s profesorji na Teološki fakulteti. Študentje bi lahko obdelali take "wikipedijske" teme, pa bi dobili še dobre ocene. Jaz sedaj obdelujem papeže - in imam še veliko dela, da bi jih vsaj v grobem dokončal.Stebunik 23:46, 30. december 2018 (CET))

Kategorizacija papežev[uredi kodo]

Kategoriziranje papežev je po novem malce bolj avtomatizirano: Ker so v predlogo {{Papeži}} vključeni defaultsorti, Kategorija:Papeži in glavna kategorija članka (za Papeža Benedikta XVI. je to Kategorija:Papež Benedikt XVI.), so bili odstranjeni iz posamičnih člankov, zato ti jih ni potrebno vanje več dodajati. Defaultsort za posamezen članek lahko preveriš v levem meniju na povezavi Podatki o strani, kjer piše Privzeti ključ za razvrščanje. V člankih o protipapežih je vsa kategorizacija ostala po starem, sem pa vse defaultsorte pregledal in popravil, tako da naj bi bili sedaj "nezmotljivi". Vse ostale kategorije, na primer Italijanski tretjeredniki ali Pokopani tam pa tam ... lahko seveda normalno dodajaš oziroma spreminjaš. Poleg tega so bile odstranjene še predloge drugipomeni, saj sem smatral, da zadostuje povezava Drugi papeži z imenom X, ki je v infopolju. --  Janezdrilc 16:07, 22. januar 2019 (CET)

Spotoma, Kategorija:Kratko vladajoči papeži bi potrebovala opis, do katerega časa je mišljena kratka vladavina. --  Janezdrilc 16:14, 22. januar 2019 (CET)
Občudujem Tvoj trud, saj si pravi wikipedijski učenjak; jaz se na te zapletene zadeve bolj malo razumem. Hvala Ti.Stebunik 17:58, 22. januar 2019 (CET)

Oznaka za češčino[uredi kodo]

Sprašujem se (in Tebe), katero oznako lahko uporabimo za češčino; jaz sem v članku Rajmund Nerojeni napisal cz, pa ne prime. Za angleščino in slovenščino je na primer takole:

(angleško)
(slovensko)

Stebunik 16:21, 18. februar 2019 (CET)

{{ikona cs}} je pravilen odgovor. --  Janezdrilc 16:36, 18. februar 2019 (CET)

Druga stran[uredi kodo]

Članek o Španski državljanski vojni je hudo enostranski in pristranski, takorekoč propaganden. Poleg tega ne navaja virov, ampak neobjektivno veliča levico. Za neko uravnoteženost bi lahko pomagal prevod iz angleščine, kjer je članek podprt z mnogimi citati. Obenem bi delno lahko poskrbela tudi ta slika iz angleškega članka, ki je zelo impresivna: dvojna slika cerkve pred in po napadu v članku Španska državljanska vojna. Poskusil sem jo vnesti, pa nekaj ne "štima". Nekaj je narobe; kdor se razume, naj pomaga. Hvala. Stebunik 00:02, 1. marec 2019 (CET)

Predloga:Double image je zastarela. Namesto nje imamo Predloga:Več slik. Če kaj ne bo šlo, bom pogledal. --  Janezdrilc 00:17, 1. marec 2019 (CET)

Upam, da mi je uspelo; hvala. Stebunik 19:46, 1. marec 2019 (CET)

One black raven
Pogled na umetniško cerkev Presvetega Odrešenika v Elchu leta 1920.
Republikanci so jo požgali 20. februarja 1936.
Cerkve so bile pogostna tarča revolucionarne levice med prekucijo in vojno. Le med Državljansko vojno so revolucionarji požgali ali porušili čez 20,000 cerkva – med njimi nekaj čudovitih stolnic -, kakor tudi cerkveno opremo (umetnine, podobe, grobnice), knjige, arhive in palače.[1][2]

Sklici[uredi kodo]

Jezik[uredi kodo]

Prosim pazi pri svojih člankih na pravilen in lep knjižni jezik. Sploh pri papežih, pa tudi pri škofih (Mahnič, Srebrnič). Članki o srednjeveških papežih (npr. Inocenc X.) so neberljivi.