Bergamot: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m Bot: Nadomeščanje datoteke Koeh-184.jpg z Citrus_bergamia_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-184.jpg
CocuBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2) (robot Dodajanje: uk:Бергамот
Vrstica 69: Vrstica 69:
[[tr:Bergamot]]
[[tr:Bergamot]]
[[udm:Бергамот]]
[[udm:Бергамот]]
[[uk:Бергамот]]
[[yi:בערגאמאט]]
[[yi:בערגאמאט]]
[[zh:香柠檬]]
[[zh:香柠檬]]

Redakcija: 23:11, 14. december 2012

Predloga:Taxobox begin Predloga:Taxobox image Predloga:Taxobox begin placement Predloga:Taxobox regnum entry Predloga:Taxobox divisio entry Predloga:Taxobox classis entry Predloga:Taxobox subclassis entry Predloga:Taxobox ordo entry Predloga:Taxobox familia entry Predloga:Taxobox genus entry Predloga:Taxobox species entry Predloga:Taxobox end placement Predloga:Taxobox section binomial botany Predloga:Taxobox end

Bergamot (znanstveno latinsko ime citrus x bergamia) je vrsta drevesa iz rodu Citrus (družina Rutaceae) in njegov sadež. Ta agrum je plod davnega križanja, o katerem se je izgubila vsaka sled. Nekateri raziskovalci menijo, da gre za križanje mandarine s fortunelami, kar bi se poznalo po obliki ploda, a ni dokazov o tem. Drugi pravijo, da se je bergamot pojavil v Kalabriji šele v osemnajstem stoletju kot spontano križanje med grenko pomarančo in pomelom, a tudi te trditve ni mogoče podpreti z dokazom.

Bergamota ni istovetna z bergamotko, ki je vrsta hruške.

Opis

Bergamot je majhno drevo, do 3 metre visoko, s povešenimi vejami in nekoliko mehurčkastimi listi. Cvetovi so popolnoma beli in prijetno dišeči. Plod je manjši od pomaranče, okrogel ali nekoliko podoben hruški. Olupek je svetlo rumen, tanek in gladek. Vsebuje 10 do 15 krhljev kiselkastega okusa. Rastlina obrodi po treh letih od cepljenja in nato do dvajsetega leta daje vedno več sadežev, nakar pri teh količinah ostane še kakih 30 let. Uspeva pretežno na glinasto-apnenčastih tleh, skoraj izključno v Italiji (Kalabrija).

Uporaba

Bergamot

Bergamot se ne uživa kot sveže sadje, ker je prekisel. V kuharstvu ga uporabljajo za marmelade in slaščice, a v glavnem se goji za pridobivanje esence iz olupkov, pa tudi iz cvetov, listov in mladih vejic. Sto kilogramov sadja da približno pol kilograma esence. To je eterično olje rumene barve, ki gre od rjavih do zelenih tonov, prijetnega vonja, grenko in topljivo v alkoholu. Uporablja se za pripravo likerjev in parfemov, na primer kolonjske vode. Vsebuje bergapten, ki lahko povzroča madeže na koži, zato ga izvedenci skrbno odmerjajo pri izdelovanju učinkovitih preparatov za sončenje. Po odstranitvi bergaptena se olje prodaja kot mazilo proti revmi.

Zanimivo je, da so uporabni tudi nezreli plodovi, ki so odpadli z drevesa. Iz njih se pridobiva t.i. črno olje, ki je rjave barve in manj prijetno dišeče, a vsebuje do 30 % esterov, zaradi česar se ga industrija s pridom poslužuje.

Gojenje bergamota je zahtevno in zamudno, a donosno. Italija pridela letno okoli 160 ton sadja in večina gre v izvoz.

Zunanje povezave