Portal:Literatura/Izbrani avtorji/41. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
France Prešeren
France Prešeren-foto1.jpg
Ena od dveh domnevnih fotografij, objavljenih v Wagnerjevi litografiji
Rojstvo(1800-12-03)3. december 1800
Vrba, Kranjska, Habsburška monarhija (sedaj Slovenija)
Smrt8. februar 1849(1849-02-08)
Kranj, Avstrijsko cesarstvo (sedaj Slovenija)
Poklicpesnik, pravnik
Literarno gibanjeromantika
Pomembnejša delaKrst pri Savici

France Prešeren (O tem zvoku izgovorjava ) [francé prešéren], slovenski pesnik in pravnik, * 3. december 1800, Vrba na Gorenjskem, † 8. februar 1849, Kranj.

France Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije.

Prešeren se je rodil v kmečki družini. Po diplomi na dunajski pravni fakulteti se je vrnil v Ljubljano, kjer je deloval kot odvetnik. Tu je nastala večina njegovih pesmi, pri pisanju katerih ga je za časa svojega kratkega življenja pomembno usmerjal prijatelj Matija Čop. Prešeren je tako postal prvi Slovenec, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal s sodobniki po Evropi, kjer je tedaj vladala romantična usmeritev.

Življenjska pot pesnika, nesrečno zaljubljenega v bogato Primičevo Julijo, kateri je posvetil Sonetni venec (1834) in druge ljubezenske pesmi, je bila poleg te, polna raznovrstnih preizkušenj. Drug za drugim so mu umirali prijatelji, kot pesnik pa za življenja ni užival priznanja, ki bi si ga zaslužil. V zadnjih letih je vedno bolj zapadal malodušju, pijači in bolezni, ki je slednjič povzročila njegovo prezgodnjo smrt. Več ...