Portal:Literatura/Izbrani avtorji/20. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Josip Vandot

Josip Vandot [jósip vandót], slovenski mladinski pisatelj, * 15. januar 1884, Borovška vas, Slovenija, † 11. julij 1944, Slavonski Brod, Hrvaška.

Njegovo najbolj znano literarno delo je trilogija mladinskih planinskih zgodb, v katere kot glavnega junaka postavi desetletnega fantiča z imenom Kekec.


Rodil se je v Kranjski Gori, 15. januarja leta 1884. Po osnovni šoli je nadaljeval šolanje na gimnaziji v Novem mestu. Okolje (gorska okolica, planine), v katerem je živel, ga je spodbudilo, da je začel pri sedemnajstih letih pisati pesmi. Po maturi je hotel študirati medicino, vendar ga starši niso mogli vzdrževati, zato je začel delati pri železnici. Nekaj časa je bil doma tudi za pastirja. Kot železniški uradnik se je veliko selil - po Koroškem, Štajerskem, Primorskem, Hrvaškem. Po upokojitvi je živel v Ljubljani, kjer se je posvetil pisateljevanju. Druga svetovna vojna ga je primorala v to, da se je z družino izselil v okolico Slavonskega Broda, kjer je tudi 11. julija 1944 ob bombardiranju končal svojo življenjsko pot.

Začel je z otroškimi pesmicami in črticami. Znan pa je postal po daljši mladinski pripovedi pastirskega življenja: Kekec. V knjižni obliki je izdal le eno mladinsko in zgodovinsko povest Prerok Muzelj. Več ...