Pomoč:Uvod v sklicevanje z vikioznačevanjem/kviz o zanesljivih virih

Stran delno zaščiten/a
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Preverljivost
Zakaj so sklici pomembni

Medbesedilni sklici
Kako jih dodamo

RefToolbar
Sklici na lahek način

Zanesljivi viri
Kateri viri so dovolj dobri?

Povzetek
Preglejte, česa ste se naučili



Vse spodnje trditve so resnične, vendar so le nekatere ustrezno podprte z zanesljivim virom. Ali lahko uganete katere?

Los Angeles Times

18. januarja 2012 je angleška Wikipedija izvedla 24-urno zatemnitev v znak protesta proti Zakonu o odpravi spletnega piratstva, kar je vplivalo na 162 milijonov bralcev.[1]

  1. Netburn, Deborah (19. januar 2012). »Wikipedia: SOPA protest led 8 million to look up reps in Congress«. Los Angeles Times.
Odgovor
Zanesljiv vir. Kot cenjen mainstream časopis, veljajo časopisni članki iz časopisa Los Angeles Times na splošno za zanesljive.

Journal of the American Medical Association

Časopis Journal of the American Medical Association (Ameriško zdravniško združenje) je ocenil, da je bilo leta 2013 za sladkorno bolezen, ki jo je mogoče preprečiti, porabljenih 101 milijard dolarjev, dodatnih 88 milijard dolarjev pa za bolezni srca.[1]

  1. Dieleman, Joseph L.; Baral, Ranju; Birger, Maxwell; Bui, Anthony L.; Bulchis, Anne; Chapin, Abigail; Hamavid, Hannah; Horst, Cody; Johnson, Elizabeth K. (27. december 2016). »US Spending on Personal Health Care and Public Health, 1996-2013«. JAMA. 316 (24): 2627–2646. doi:10.1001/jama.2016.16885. ISSN 0098-7484. PMC 5551483. PMID 28027366.
Odgovor
Zanesljiv vir. JAMA je strokovno recenzirana medicinska revija, ki jo objavlja American Medical Association. Velja za splošno zanesljivo, in je tudi v skladu z višjimi standardi za medicinske trditve.

Reddit

Barva človeških oči je določena s sestavo dveh delov šarenice. Tako pigmentacija kot Tyndallovo sipanje prispevata h končni obarvanosti.[1]

Odgovor
Ni zanesljiv vir. Reddit je vsebina, ki jo oblikujejo uporabniki in na splošno velja za nezanesljivo. Tudi če avtor trdi, da je očesni zdravnik, te trditve ne moremo preveriti.

Daily Mail

Na koncertu skupine Peking Duk leta 2015 je oboževalec uspel priti v zakulisje, potem ko je varnostnika prevaral, da je polbrat Reubena Stylesa, tako da je uredil stran skupine na Wikipediji.[1]

Odgovor
Ni zanesljiv vir. Zaradi skromnih uredniških standardov, ki so imeli za posledico objavo številnih neresnic, se Daily Mail na splošno šteje za nezanesljivega, zato je njegova uporaba kot referenca na splošno prepovedana.

Forbes

Manj kot 3 odstotke člankov z geooznakami na Wikipediji je za kraje v Afriki, čeprav na tej celini živi 14 odstotkov svetovnega prebivalstva.[1]

  1. Guerrini, Federico (25. julij 2018). »Wikipedia Releases Transparency Report And Pledges To Improve Diversity«. Forbes (v angleščini).
Odgovor
Ni zanesljiv vir. Forbes, znana ameriška poslovna revija, se morda na prvi pogled zdi zanesljiv vir. In res, vsebina, ki jo napišejo Forbsovi uslužbenci, velja na splošno za zanesljivo. Vendar tega članka ni napisal Forbsov uslužbenec, temveč nepovezani sodelavec. Takšni članki imajo malo uredniškega nadzora in na splošno veljajo za nezanesljive.

Claremont Courier

The Center for Urban Forest Research (Center za raziskave urbanih gozdov) ocenjuje, da sence, ki jo ustvarja 26.000 dreves v Claremontu v Kaliforniji, mestu prihrani več kot 2,1 milijona kilovatnih ur električne energije na leto zaradi znižanja stroškov klimatskih naprav, kar ustreza več kot 468.000 $ prihranka.[1]

  1. Bramlett, Matthew (29. marec 2019). »Managing Claremont's urban forest«. Claremont Courier (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. novembra 2020.
Odgovor
Zanesljiv vir. Claremont Courier je lokalni časopis mesta Claremont v Kaliforniji, predmestju Los Angelesa. Gre za manjšo publikacijo. Vendar pa glede na svojo stran velja za najbolj priljubljen časopis Claremonta, leta 2018 pa ga je California News Publishers Association razglasilo za najboljši lokalni časopis v Kaliforniji. Glede na to je varno domnevati, da gre za na splošno zanesljiv časopis.

Know Your Meme

Leta 2008 so na reklamne oglase po New Yorku v okviru akcije »Culture jamming« lepili nalepke na katerih je pisalo »Citation needed«.[1]

Odgovor
Ni zanesljiv vir. Know Your Meme je wiki (ravno tako kot Wikipedia) in jo oblikujejo uporabniki. Zato na splošno velja za nezanesljivo, ker ne moremo preveriti ali je informacija prišla iz vira, ki mu lahko zaupamo.

The Stanford Daily

Čeprav Univerza Stanford nima uradne šolske maskote, vsako leto izberejo študenta za "Stanfordsko drevo", ki nosi kostum, ki so ga ustvarili sami.[1]

Odgovor
Zanesljiv vir. The Stanford Daily je študentski časopis Univerze Stanford. Ugledni študentski mediji, kot je The Daily, na splošno veljajo za zanesljive vire novic o njihovi šoli in lokalni skupnosti. Včasih se lahko štejejo za zanesljive glede tudi glede drugih tem, čeprav imajo profesionalni viri običajno prednost, če so na voljo.

Der Spiegel

Maja 2019 je Leo Burnett Tailor Made, marketinška agencija za The North Face Brazil, razkrila, da so fotografije priljubljenih destinacij na prostem na Wikipediji prikrito zamenjali s fotografijami izdelkov North Face, da bi dosegli, da bi te izdelke naredili bolj vidne v rezultatih iskalnika.[1]

Odgovor
Zanesljiv vir. Der Spiegel je zelo cenjena nemška tiskana revija in na splošno velja za zanesljivo. Čeprav objavlja v nemščini, je to dovoljeno. Sprejemljivi so tudi plačljivi viri in viri brez povezave z internetom.

The New York Times

Ni mogoče ohraniti okolja, medtem ko še naprej uživamo meso na trenutni ravni.[1]

Odgovor
Ni zanesljiv vir. The New York Times je eden od najbolj znanih ameriških časopisov in na splošno velja za zanesljivega. Vendar pa ta članek ni poročilo, ampak mnenje, ki uveljavlja stališča avtorja članka. Lahko bi ga uporabili v podporo stavku Jonathan Safran Foer verjame, da ni mogoče ohraniti okolja, medtem ko še naprej uživamo meso na sedanji ravni. Članka ni mogoče uporabiti brez pripisa izjave Foerju, kot je bilo storjeno zgoraj.