Zakon o odpravi spletnega piratstva

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Protest Wikipedije proti SOPA-a (2012)

Zakon o odpravi spletnega piratstva (angleško Stop Online Piracy Act, SOPA ) je bil kontroverzen ameriški osnutek zakona, ki ga je predlagal ameriški kongres, da bi razširil zmožnost ameriških organov pregona za boj proti spletnim kršitvam avtorskih pravic in spletni trgovini s ponarejenim blagom. Določbe, ki jih je 26. oktobra 2011 uvedel predstavnik Lamar Smith (R-TX), so vključevale zahtevo po izdaji sodnih odredb, da se oglaševalskim mrežam in plačilnim napravam prepove poslovanje s spletnimi mesti, ki kršijo avtorske pravice, in preprečevanje povezovanje spletnih iskalnikov na takšne spletne strani, ter sodne odredbe za ponudnikov internetnih storitev, ki zahtevajo, da blokirajo dostop do teh spletnih mest. Predlagani zakon bi razširil obstoječe kazenske zakone, ki bi vključeval nepooblaščeno pretakanje avtorsko zaščitenih vsebin, za kar bi se uvedlo najvišjo kazen petih let zapora.

V kampanjo proti sprejetju tovrstnih zakonov, ki posegajo v svobodo in neodvisnost spleta ter vodijo v njegovo cenzuro, so se vključili različni tehnološki velikani, na primer Google, Facebook, Twitter in WordPress.[1]

Nekateri nasprotniki predloga zakona so podpirali Online Protection and Enforcement of Digital Trade Act (OPEN) kot alternativo.[2][3] 20. januarja 2012 je predsednik pravosodnega odbora predstavniškega doma preložil načrte za pripravo osnutka zakona: »Odbor ostaja zavezan iskanju rešitve za problem spletnega piratstva, ki ščiti ameriško intelektualno lastnino in inovacije ... Odbor predstavniškega doma za pravosodje bo preložil obravnavo zakonodaje, dokler ne bo dosežen širši dogovor o rešitvi.« [4] Osnutek zakona je na tej točki dejansko propadel.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Ameriški kongresniki o spornem protipiratskem zakonu (še) ne bodo odločali". Dnevnik. 16. januar 2012.
  2. Juliana Gruenwald (2011-12-08). "Critics of Online-Piracy Bills Release Their Own Draft Legislation". NationalJournal. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne October 21, 2012. Pridobljeno January 22, 2012.
  3. "OPEN: Online Protection & Enforcement of Digital Trade Act". keepthewebopen.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne September 17, 2012. Pridobljeno 2012-01-11.
  4. Weisman, Jonathan (January 20, 2012). "After an Online Firestorm, Congress Shelves Antipiracy Bills". NY Times. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne January 20, 2012. Pridobljeno January 20, 2012.
  5. "SOPA Is Dead: Smith Pulls Bill". Mashable. January 20, 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne June 10, 2019. Pridobljeno 2019-06-13.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]