Vir dekliškosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pomlad device)
The Virgin Spring
RežijaIngmar Bergman
ProdukcijaIngmar Bergman
Allan Ekelund
ScenarijUlla Isaksson
VlogeMax von Sydow
Birgitta Valberg
Gunnel Lindblom
Birgitta Pettersson
GlasbaErik Nordgren
FotografijaSven Nykvist
MontažaOscar Rosander
DistribucijaJanus Films
Datum izida
8. februar 1960
Dolžina
89 minut
DržavaŠvedska
Jezikšvedščina
Dohodek bruto700.000 USD (ZDA)[1]

Vir dekliškosti (tudi Pomlad device in Deviški vrelec, švedsko Jungfrukällan) je švedski kriminalni film iz leta 1960, ki ga je režiral Ingmar Bergman. Dogajanje je postavljeno v srednjeveško Švedsko, kjer se oče neusmiljeno maščuje za posilstvo in umor svoje hčerke. Scenarij je napisala Ulla Isaksson in temelji na švedski baladi iz 13. stoletja Töres döttrar i Wänge. Bergman je raziskoval legende o Peru Töreju z mislijo na adaptacijo, sprva je načrtoval opero, kasneje se je odločil za film. Zaradi kritik glede zgodovinske natančnosti njegovega filma Sedmi pečat iz leta 1957 je pisanje scenarija prevzela Isakssonova. Na obliko filma je vplival tudi japonski film Rašomon. V glavni vlogi nastopa Max von Sydow kot Töre.

Film je bil premierno prikazan 8. februarja 1960 in je naletel na dobre ocene kritikov. Na 33. podelitvi je bil film nominiran za dva oskarja, osvojil je nagrado za najboljši tujejezični film, nominiran pa je bil še za kostumografijo. Osvojil je tudi zlati globus za najboljši tujejezični film in posebno omembo na Filmskem festivalu v Cannesu. Ukvarja se s temami morale, maščevanja in verskih prepričanj. Prizor posilstva je bil v ZDA cenzuriran. Po njem je bila leta 1972 posneta eksplotacijska grozljivka Zadnja hiša na levi.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Balio, Tino (1987). United Artists: The Company That Changed the Film Industry. University of Wisconsin Press. str. 231. ISBN 0299114406.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]