Mefisto (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mephisto
RežijaIstván Szabó
ProdukcijaManfred Durniok
ScenarijPeter Daibo
Istvan Szabo
ZgodbaPeter Daibo
Temelji naMefisto
avtor Klaus Mann
VlogeKlaus Maria Brandauer
Krystyna Janda
Ildikó Bánsági
GlasbaZdenko Tamassy
FotografijaLajos Koltai
MontažaZsuzsa Csokany
DistribucijaAnalysis Film Releasing Corporation (ZDA)
Cinegate (ZK)
Datum izida
29. april 1981
Dolžina
144 minut
DržavaMadržarska
Jezikangleščina
madžarščina
nemščina
esperanto

Mefisto (madžarsko Mephisto) je madžarski dramski film iz leta 1981, ki temelji na istoimenskem romanu Klausa Manna iz leta 1936. Režiral ga je István Szabó, produciral Manfred Durniok, scenarij pa sta napisala Péter Dobai in Szabó. V glavnih vlogah nastopajo Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda in Ildikó Bánsági. Zgodba prikazuje nemškega gledališkega igralca (Brandauer), ki doseže nepričakovano velik uspeh s predstavo o Faustu v času nacističnega vzpona na oblast v obdobju pred začetkom druge svetovne vojne. Njegovi sodelavci in prijatelji zbežijo iz države pred nacističnim nasiljem, priljubljenost lika njegove predstave pa zasenči njega samega, toda prisiljen je nadaljevati s predstavo in tudi pretvarjanjem pred nacistični pokrovitelji, slednje se izkaže za njegovo življenjsko igro.

Film je bil premierno prikazan 29. aprila 1981 v nemških kinematografih in 8. oktobra v madžarskih. V Severni Ameriki je prinesel prihodek 3,9 milijona USD, s čimer je postal najdonosnejši madžarski film v Severni Ameriki dotlej.[1] Naletel je na dobre ocene kritikov in bil kot prvi madžarski film nagrajen z oskarja za najboljši tujejezični film[2], to je odtlej uspelo še filmu Savlov sin leta 2016. Na Filmskem festivalu v Cannesu je prejel nagradi za najboljši scenarij in FIPRESCI[3], ameriški National Board of Review pa ga je nagradil za najboljši tujejezični film.[4]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Pix from afar: National bests in the U.S.«. Variety. 7. januar 1991. str. 86.
  2. »The 54th Academy Awards (1982) Nominees and Winners«. oscars.org. Pridobljeno 15. junija 2013.
  3. »Festival de Cannes: Mephisto«. festival-cannes.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. marca 2012. Pridobljeno 31. maja 2009.
  4. »1982 Award Winners«. National Board of Review of Motion Pictures. 2016. Pridobljeno 11. novembra 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]