Moskva ne verjame solzam

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Moskva ne verjame solzam
ScenarijValentin Černih
VlogeVera Alentova
Irina Muravjova
Raisa Rjazanova
Aleksej Batalov
GlasbaSergej Nikitin
FotografijaIgor Slabnevič
MontažaJelena Mihajlova
Studio
Datum izida
11. februar 1980
Dolžina
140 minut
DržavaSovjetska zveza
Jezikruščina

Moskva ne verjame solzam (rusko Москва слезам не верит, latinizirano: Moskva slezam ne verit) je sovjetski romantično dramski film iz leta 1980, ki ga je posnel studio Mosfilm. Režiral ga je Vladimir Menšov po scenariju Valentina Černiha, v glavnih vlogah pa nastopajo Vera Alentova, Irina Muravjova, Raisa Rjazanova in Aleksej Batalov. Zgodba prikazuje življenje treh prijateljic Katerine (Alentova), Ljudmile (Muravjova) in Antonine (Rjazanova), ki se vse preselijo v Moskvo iz manjših krajev, posebej njihove sanje, želje, ljubezni, razočaranja, kariere in pozno veliko ljubezen.

Film je bil premierno predvajan 11. februarja 1980 in je naletel na dobre ocene kritikov. Na 53. podelitvi je bil kot drugi sovjetski film nagrajen z oskarjem za najboljši tujejezični film,[1] kot prvi je pet let prej nagrado osvojil film Dersu Uzala Akire Kurosave. Na 30. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu je bil nominiran za zlatega medveda.[2] Po težavah pri iskanju igralke za vlogo Katerine, ki jo je zavrnilo večje število znanih igralk, jo je odigrala režiserjeva žena Alentova[3], ki je bila po anketi revije Soviet Screen izbrana za najboljšo sovjetsko igralko leta, film pa je leta 1981 prejel državno nagrado Sovjetske zveze.[4] Ameriški predsednik Ronald Reagan si je film večkrat ogledal pred sestankom s sovjetskim predsednikom Mihailom Gorbačovom, ker naj bi mu pomagal razumeti »rusko dušo«.[5][6]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »The 53rd Academy Awards (1981) Nominees and Winners«. oscars.org. Pridobljeno 15. junija 2013.
  2. »IMDB.com: Awards for Moscow Does Not Believe in Tears«. imdb.com. Pridobljeno 22. avgusta 2010.
  3. »Москва слезам не верит«. www.vokrug.tv.
  4. about movie on kinoros.ru (russian)[mrtva povezava][mrtva povezava]
  5. Сиротоэкранное кино, Журнал «Власть» № 40 (643) от 10.10.2005.
  6. »Интервью с Верой Алентовой и Владимиром Меньшовым, "В Нью-Йорке с Виктором Топаллером", RTVi«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. julija 2011. Pridobljeno 16. julija 2011.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]