Plagioklaz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Plagioklaz
Kristal plagioklaza z značilno razkolnostjo
Splošno
KategorijaVIII. razred – Silikati,
podrazred: tektosilikati,
skupina: glinenci
Kemijska formulaNaAlSi3O8 - CaAl2Si2O8
Strunzova klasifikacija09.FA.35
Klasifikacija DANA76.01.03.00
Kristalna simetrijaTriklinski pinakoid (1), prostorska skupina C1
Lastnosti
BarvaBela, siva, modrikasto bela, rdečkasto bela, zelenkasto bela
Kristalni habitMasiven, zrnat
Kristalni sistemTriklinski
RazkolnostDobra po {001} in {010}
ŽilavostKrhek
Trdota6 – 6,5
SijajSteklast
Barva črteBela
ProzornostProzoren do prosojen
Gostota2,61 – 2,76 g/cm3,
povprečna 2,68 g/cm3
Ultravijolična fluorescencaNe fluorescira
DrugoIMA ga ne priznava kot samostojen mineral
Sklici[1]
Mikrofotografija kristala plagioklaza v prečno polarizirani svetlobi: kristal ima izrazite pasove, ki so posledica polisintetskega dvojčičenja

Plagioklaz je naziv serije triklinskih glinencev s končnima členoma albitom (NaAlSi3O8) in anortitom (CaAl2Si2O8). Natrij in kalcij se v plagioklazih neomejeno mešata in tvorita zvezno vrsto trdnih raztopin.

Mineral je prvi opisal nemški mineralog Johann Friedrich Christian Hessel (1796 - 1872) leta 1826. Njegovo ime je sestavljeno iz grških besed plagiospoševen in klaoklati in se nanaša na njegov poševen razkol z dvema razkolnima kotoma.

Plagioklazi so zelo pomembni petrogeni minerali, ki se pojavljajo v skoraj vseh magmatskih kamninah, razen v ultrabazičnih. Pomembni so tudi za ugotavljanje porekla magmatskih kamnin - tipa magme, iz katerih so nastale, in globine Zemljine skorje, od koder magma izvira.

Minerali iz serije plagioklazov[uredi | uredi kodo]

Sestavo minerala iz serije plagioklazov se običajno prikazuje z vsebnostjo albitske (Ab) in anortitske (An) komponente. Vsebnost obeh komponent se lahko zelo enostavno določi z merjenjem lomnega količnika ali z merjenjem kota ekstinkcije v tankih rezinah pod polarizacijskim mikroskopom.

Serija plagioklazov običajno vsebuje šest mineralov, ki se razlikujejo po vsebnosti albitske in anortitske komponente. Ključni minerali in njihova kemijska sestava so prikazani v naslednji preglednici.

Minerali iz serije plagioklazov in njihova sestava
Ime % NaAlSi3O8(%Ab) % CaAl2Si2O8(%An)
Albit
100–90 0–10
Oligoklaz
90–70 10–30
Andezin
70–50 30–50
Labradorit
50–30 50–70
Bitovnit
30–10 70–90
Anortit
10–0 90–100

Albit je dobil ime po svoji nenavadno čisti beli barvi (albus v latinščini pomeni bel). Je sorazmerno pogost in pomemben kamninotvorni mineral, ki se pojavlja v bolj kislih tipih kamnin in pegmatitnih dajkah, včasih skupaj z bolj redkima turmalinom in berilom.

Oligoklaz se najpogostje pojavlje v granitu, sienitu, dioritu in gnajsu, pogosto skupaj z ortoklazom.

Andezin je značilen mineral na primer v dioritu, ki ima precej večjo vsebnost silicija, in njegovem ekstruzivnem ekvivalentu andezitu.

Labradorit je značilen mineral v nekoliko bolj bazičnih magmatskih kamninah kot so diorit, gabro, andezit in bazalt. Pogosto ga spremljajo nekateri minerali iz skupine piroksenov in amfibolov.

Bitovnit je zelo redek mineral, ki se pojavlja v bolj bazičnih magmatskih kamninah.

Anortit je mnogo bolj redek od albita. Pojavlja se v intruzivnih bazičnih, redko tudi v ultrabazičnih magmatskih kamninah.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Plagioclase Mineral Data [1]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]