Občinska palača, Trst

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Občinska palača (Trst))
Jump to navigation Jump to search
Tržaška občinska palača

Občinska palača se nahaja na častnem mestu trga Unità v Trstu, nasproti morja. Ni znano, kdaj je mesto dobilo prvo občinsko hišo, a po vsej verjetnosti že kmalu po letu 1250, ko je škofovska oblast začela prehajati v roke mestne uprave. Stala je nasproti sedanje Občine, s pročeljem proti notranjemu trgu Svetega Petra. Med letoma 1395 in 1398 je dobila občina svoj drugi sedež, nekoliko bolj oddaljen od morja in mestnega obzidja, ki je potekalo vzdolž obale. Leta 1690 je to palačo uničil požar, zato so takoj pričeli graditi novo poslopje za mestno upravo. Ta (tretja) občinska palača je stala verjetno na starorimskih temeljih prve palače, a o njej nimamo veliko podatkov. Vemo, da je bila leta 1830 obnovljena, a kljub temu so že leta 1871 začeli podirati staro palačo Griot na jugovzhodnem delu trga, da bi na to mesto postavili novo občinsko palačo, ki še danes stoji.

Občinska palača v Trstu

Zasnoval jo je leta 1873 Giuseppe Bruni v gotsko/baročnem slogu. Pritličje sestoji iz urejenega stebrišča, med čigar portali so razni vhodi v palačo in tudi širok prehod skozi palačo samo, ki vodi v stari predel mesta. Je menda prva palača v Trstu, kjer se ni več zidalo »kamen na kamen«, torej od temeljev navzgor, pač pa je bilo postavljeno najprej ogrodje, ki ga je bilo potreba nato izpolniti z vmesnimi zidovi in stenami ter končno umetniško obdelati. Zaradi tega novega načina gradnje, so Tržačani že od vsega začetka krstili palačo »Palazzo cheba«, kar je narečni izraz za »palača gajba«.

Na vrhu poslopja je širok stolp z uro, kateri bijeta čas Mihec in Jakec. Izvirni podobi sta bili bronasti in prvič sta odbili poldne štirinajstega januarja 1875. Ko ju je zahtevna služba obrabila, sta bila pred nedavnim upokojena in na njuno mesto sta prišla popolnoma enaka nova kipa, ki obnavljata mestno tradicijo. V domišljiji Tržačanov sta Mihec in Jakec alegorija mestnih prebivalcev, ki natančno vidijo, kaj se dogaja, a se ne vmešavajo v politične afere, temveč vestno opravljajo svoje delo naprej. Mihec in Jakec štejeta za Slovenca in se tudi v italijanščini imenujeta enako, le da je zapis njunih imen prilagojen italijanskemu pravopisu: Micheze e Iacheze (beri: Mikece e Jakece).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]