Pojdi na vsebino

Nacionalna znanstvena fundacija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nacionalna znanstvena fundacija (angleško National Science Foundation, kratica NSF) je neodvisna agencija vlade ZDA s sedežem v okrožju Arlington, Virginia, katerega poslanstvo je finančna podpora raziskavam in izobraževanju na vseh področjih znanosti, razen medicine. Ustanovljena je bila 10. maja 1950.[1][2] Z letnim proračunom približno 6,9 milijarde ameriških dolarjev (2010) predstavlja 20 odstotkov vseh državnih nepovratnih sredstev ZDA za temeljne raziskave na univerzah. Na nekaterih področjih, kot so matematika, računalništvo, ekonomija in sociologija, je NSF glavni vir zveznega financiranja. NSF vsako leto prejme približno 40.000 prijav za projekte, od katerih se približno 10.000 financira. France A. Córdova NSF vodi od marca 2013.[3]

Direktorati za raziskave[uredi | uredi kodo]

NSF je organiziran v sedem direktoratov:[4]

Drugi ameriški nacionalni agenciji za financiranje raziskav sta še National Aeronautics and Space Administration (NASA) in Nacionalni inštituti za zdravje (NIH). Na vojaškem področju je pomembna Agencija za napredne obrambne analize (DARPA).

Primerljive institucije so Nemška raziskovalna fundacija, Švicarska nacionalna znanstvena fundacija in britanska Kraljevska inženirska akademija.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. www.nsf.gov About (razdelek "NSF KOT KRAJ"). Dostopno 7. septembra 2011.
  2. ? cookieSet = 1 AIBS novice, avgust 2001 (PDF)
  3. Biografija direktorja NSF, dostopno dne 23. januarja 2017.
  4. www.nsf.gov Seznam organizacij NSF. Dostopno 7. septembra 2011.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]