Pojdi na vsebino

Muršili I.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Muršili I.
Kralj Hetitov
Vladanje1556 pr. n. št. – 1526 pr. n. št.
ali
1620 pr. n. št. - 1590 pr. n. št.
PredhodnikHatušili I.
NaslednikHantili I.
Rojstvo17. stoletje pr. n. št.
Smrt1590 pr. n. št.
Hatuša
SoprogaKali[1][2]
OčeḪaštajara
Matini znano

Muršili I., včasih tudi Mursili, je bil hetitski kralj, ki je vladal okoli 1556–1526 pr. n. št. (kratka kronologija) ali okoli 1620-1590 pr. n. št. (srednja kronologija)​.

Zelo verjetno je bil vnuk svojega predhodnika Hatušilija I.. Njegova sestra je bila Harapšili, njegova žena pa kraljica Kali.[3][4]

Ob prihodu na prestol je bil še mladoleten, ko je odrasel pa je obnovil vojno svojega predhodnika Hatušilija I. v severni Siriji.[5] Osvojil je kraljestvo Jamhad in njegovo prestolnico Alep, katere Hatušiliju ni uspelo osvojiti. Od tam se je z vojsko odpravil na neverjeten, 2000 km dolg pohod proti jugu in izropal Babilon. Motivi za napad so še vedno nejasni. William Broad predpostavlja, da je bil vzrok za napad pomanjkanje žita, ker so oblaki prahu po izbruhu Tere zmanjšali hetitski pridelek.[6] Hetitski pohod na Babilon je pomenil konec Hamurabijeve Amoritske dinastije, ne pa tudi vzpostavitve hetitske oblasti. Oblast v Babiloniji so po njegovem umiku prevzeli Kasiti.

Muršilija so po vrnitvi domov ubili v zaroti, ki sta jo vodila njegov svak in naslednik Hantili I. in Hantilijev zet Zidanta I.. Po njegovi smrti se je začelo obdobje socialnih nemirov in razpada centralne oblasti, kateremu je sledila izguba osvojenega ozemlja v Siriji.

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. Gojko Barjamović. A Historical Geography of Anatolia in the Old Assyrian Colony Period.
  2. Y. Cohen, A. Gilan, J.L. Miller. Pax Hethitica: Studies on the Hittites and Their Neighbours in Honour of Itamar Singer.
  3. S.R. Bin-Nun. The Tawananna in the Hittite kingdom. Online version.
  4. M. Finkelberg. Greeks And Pre-Greeks: Aegean Prehistory And Greek Heroic Tradition.
  5. Bryce. The Kingdom of the Hittites. Str. 101f.
  6. W.J. Broad. It Swallowed a Civilization. New York Times, D1. 21. oktober 2003.
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Hatušili I.
Kralj Hetitov
1556 pr. n. št. – 1526 pr. n. št
Naslednik: 
Hantili I.