Hantili I.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hantili I.
Kralj Hetitov
Približen obseg hetitskega Starega jkraljestva pod Hantilijem I. (rdeče)
Vladanjeokoli 1526-1496 pr. n. št.
PredhodnikMuršili I.
NaslednikZidanta I.
Rojstvo16. stoletje pr. n. št.
Smrt1560 pr. n. št.
Hatuša
Soprogakraljica Harapšili[1]
PotomciPišeni
Očeni znan
Matini znana

Hantili I. je bil kralj hetitskega Starega kraljestva, ki je vladal 30 let od okoli 1526 do 1496 pr. n. št. (kratka kronologija) ali od okoli 1590 do 1560 pr. n. št. (srednja kronologija).

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Vzpon na oblast[uredi | uredi kodo]

Iz Telepinujeve proklamacije je razvidno, da je bil Hantili točaj hetitskega kralja Muršilija I. in bil poročen z njegovo sestro Harapšili.[2] Okoli leta 1526 pr. n. št. je Hantili s pomočjo svojega zeta Zidante umoril Muršilija in sam zasedel hetitski prestol.

Vladanje[uredi | uredi kodo]

Hantilijevo vladanje je opisano v samo nekaj nepopolnih virih. [3] Med njegovim vladanjem se je nadaljevala vojaška tradicija njegovih predhodnikov. Eden od njegovih največjih dosežkov je bilo vzdrževanje hetitske oblasti v Siriji. Iz Karkemiša je izvedel vojni pohod, najverjetneje proti Huritom,[3] tradicionalnim sovražnikom Hetitskega kraljestva. Izid pohoda ni znan.

Po pohodu se je vrnil v hetitsko prestolnico Hatušo. Na poti domov je prišel do mesta Tegarama, morda sedanjega turškega mesta Gürün, kjer je, tako pravi Telepinujeva proklamacija, začel obžalovati, da je ubil Muršilija. Ob tem naj bi izjavil: »Kaj sem storil! Zakaj sem poslušal besede Zidanteja, mojega zeta? Takoj ko je zavladal kot kralj, so bogovi zahtevali (pravico za prelito) Muršilijevo kri.«[4]

Družina[uredi | uredi kodo]

Hantilijeva starša nista znana. Njegova žena je bila kraljica Harapšili, s katero je imel najmanj eno hčerko. Hantilijev vnuk Amuna je ubil kralja Zidanto I. in sam zasedel hetitski prestol.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Shoshana R. Bin-Nun. The Tawananna in the Hittite kingdom.
  2. Telepinu Proclamation, §10.
  3. 3,0 3,1 Trevor Bryce (2005). The Kingdom of the Hittites. Oxford University Press. str. 100. ISBN 978-0-19-928132-9.
  4. Telepinu Proclamation, §13.
Hantili I.
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Muršili I.
Kralj Hetitov
(Staro kraljestvo)

okoli 1526–1496 pr. n. št..
Naslednik: 
Zidanta I.