Labarna I.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Labarna I. je bil ustanovitelj in prvi kralj hetitskega Starega kraljestva, ki je vladal okoli 1600-1586 pr. n. št.. Za nekatere sodobne zgodovinarje je njegov obstoj sporen.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Labarna ni bil prvi možni kandidat za hetitski prestol. Za prestolonaslednika ga je imenoval njegov predhodnik PU-Šarruma, kateremu so se v boju za oblast uprli lastni sinovi.

Zelo skopo znanje o Labarni izhaja predvsem iz Telipinujevega razglasa, ki navaja, da je »premagal svoje sovražnike in postavil meje na morju«.[1] Trditev bi lahko pomenila, da je osvojil ozemlje do Sredozemskega morja na jugu in Črnega morja na severu. V več mestih je za guvernerje imenoval svoje sinove. Mednje so spadala Tuvanuva, Hupisna, Landa in Lusna, katerih identiteta je negotova, verjetno pa gre za Tijano, Heracleo Cybistro, Karaman in Listro v sedanji Turčiji. S svojimi osvajanji je ustvaril temelje bodočega Hetitskega cesarstva.

Labarna je bil pravzaprav naslov zgodnjih hetitskih vladarjev[2] in ne osebno ime. Zaradi pomanjkanja podatkov in dejstva, da je naslov Labarna uporabljal tudi Hatušili I., nekateri sodobni zgodovinarji domnevajo, da sta bila Labarna I. in Hatušili I. morda ista oseba.[3]

V hatskih, hetitskih, hurijskih in akadskih besedilih v hetitskih arhivih se namesto imena Labarna zelo pogosto uporablja ime Tabarna.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. The Proclamation of Telipinu. §3.
  2. M. H. Craig. The Luwians. Brill, 2003, str. 18-.
  3. T. Bryce. The Kingdom of the Hittites. Clarendon, 1998, str. 69.
  4. On the Origin of the Royal Title tabarna/Labarna Arhivirano 2010-05-16 na Wayback Machine..[Mrtva povezava]
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Pu-Saruma (?)
Hetitski kralj
1600 pr. n. št. – 1586 pr. n. št
Naslednik: 
Hatušili I.